Ортопедичен или анатомичен матрак? Кой е подходящ за Вас?

/
/
/
1188 Views
Сподели с приятели

Ортопедичен или анатомичен матракПри избора на подходящ матрак за вас или ваш близък – член от семейството или дете – основни фактори, с които ще трябва да се съобразите, разбира се, са твърдост, размер и евентуално дизайн.

Естествено, размерите се определят от вече наличните мебели или други аксесоари за сън, като например подматрачна рамка или основа за легло, докато твърдостта е, честно казано, е по-скоро прехвалено качество. Идеята за идеалната твърдост на един матрак е далеч по-маловажна от това, продуктът да отговаря на вашите медицински нужди, на вашето тяло, извивките и предразположеността му към определени ставни проблеми. С други думи, задължително за вас е да обмислите качествата ортопедичност и анатомичност на матрака. Каква е функцията и ролята за добрия и качествен сън на всяко едно от тях и кое е с по-голямо значение, ще разберете още сега.

Да започнем с качеството анатомичност.

Както сигурно се досещате, то ще бъде свързано с човешката анатомия, тоест с начина, по който е устроено тялото ви и по-конкретно с начина, по който матракът е устроен така че да бъде пригоден към човешкото телосложение, в действителност, анатомичните матраци са изработени така, че да се деформират според човешките форми и индивидуалните извивки на тялото. Самото качество е свързано и с характеристиката еластичност. Според някои производители на матраци обаче, реално, всеки един матрак е анатомичен и е въпрос на степен на качество доколко даден матрак отговаря на най-високите изисквания за анатомичност. Така например, на дунапреновите матраци може и да са анатомични, но те прекалено лесно се похабяват, с което и изгубват свойството си да прилягат конкретно на извивките на тялото.

Ето защо се смята, че ортопедичността е по-важна от анатомичността при избора на перфектния матрак.

Да е ортопедичен един матрак, означава той да бъде достатъчно надеждна опора за тялото. Самата опора е важна за гръбначния стълб, което означава, че ортопедичните матраци са важни за предотвратяване, а понякога даже и преодоляване на вече зародили се гръбначни изкривявания или проблеми с мускулатурата. Обикновено лекарите препоръчват да спи на ортопедични матраци. Те казват, че матракът, който поддържа гръбначния стълб по време на сън и през нощта е идеалната основа за качествена почивка, както и за превенция на сериозни хронични или тепърва пораждащи се проблеми с костите, мускулите или ставите.

Какъв матрак да изберемТочно ортопедичните са и повечето медицински матраци, които се изработват било то по поръчка, или за хора с конкретни здравословни проблеми. Големите производители на матраци у нас, а и по цял свят – например, матраци ТЕД и матраци Блян – държат изключително много на ортопедичните матраци и при тях не е трудно да намерите богат избор от модели и цени. Ортопедични са и част от линиите матраци Магнифлекс и НАНИ.

При всички случаи, изборът на качествени матрак, означава, той задължително да притежава свойството анатомичност, но ако бюджетът ви го позволява, добре е налице да бъде и ортопедичността като характеристика. Хубавото е, че днес и двата варианта лесно могат да бъдат намерени в търговската мрежа за аксесоари за сън в страната.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.