img

Започва ли разпада на ЕС? Франсоа Оланд предложи разделяне на страните в съюза!

/
/
/
683 Views

Франсоа ОландФренският президент Франсоа Оланд предложи във вътрешността на ЕС да бъдат създадени обединения, готови за по-тясна интеграция за приемането на самостоятелни решения. Такава възможност за първи път бе обявена през 80-те години на миналия век, когато броят на страните-членки нарасна двойно, а след това тя бе активно обсъждана при присъединяването към Съюза на източноевропейските страни.

В последните няколко месеца такива предложения започнаха да звучат отново, например външният министър на Италия предложи да бъде инициирана по-тясна интеграция между шестте страни-основателки. „Предлагам в редица страни в рамките на Съюза да могат да имат възможността и желанието да продължат по-нататък в някои проекти в рамките на засиленото сътрудничеството и желаната компетенция”, заяви Оланд след първия ден на срещата на ЕС.

Изявлението на френския лидер прозвуча на фона на британските искания за внасяне на промени в условията на членство на Великобритания в ЕС и реформи на самото обединение. Преговорите засягат четири сфери, за чието реформиране настоява Великобритания: конкуренцията, суверенитетът, социалната политика и икономическото управление.

„В момента текат дискусии за данъка върху финансовите транзакции, в тях искат да участват десет страни. Необходимо е да се даде на тези страни възможност да действат, за да се въведе този данък върху финансовите транзакции и, вероятно, да се взимат решения за разпределяне на събраните средства”, добави френският президент.

Оланд също предупреди британския премиер Дейвид Камерън, че принципите на ЕС за свободата на придвижване трябва да бъдат уважавани, съобщава агенция Ройтерс. „Най-сложните въпроси са онези, които засягат еврозоната и социалните плащания за мигрантите на ЕС”, каза френският държавен глава относно исканията на британския правителствен ръководител. По думите му, в тези въпроси могат да бъдат внесени корекции, но „европейските правила и принципи трябва да бъдат уважавани”.

Срещата на ЕС подкрепи затягане на правилата на Шенген за контрол по границите, съобщи още Оланд. „Срещата подкрепи предложението на Европейската комисия за въвеждане на по-суров контрол по границите и сравняването на лична информация с полицейските бази данни”, каза той.

Става дума за предложението на ЕК за задължителен и пълен контрол на всичките лични данни на всичките лица, пресичащи външната граница на общността, включително и на гражданите на страните от ЕС. ЕК настоява, че всичките те без изключение трябва да се сверяват с базите данни на криминалната полиция, антитерористичните и миграционните служби. При това Оланд заяви, че ЕС в сферата на миграцията не трябва да измисля нови правила, а да прилага вече съгласуваните. „Необходимо е да се осигури и преразпределението на мигрантите на базата на квотната система на 160 000 души, не повече. Но това ще е възможно само в условията на пълно затваряне на границите”, отбеляза Оланд.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпълняването на исканията на Лондон за внасяне на промени в правилата на ЕС в рамките на социалните плащания за мигрантите ще бъде сложна задача. „Ясно заявихме, че сме готови за компромис, но при условие, че се запазят базовите принципи на ЕС, включващи липсата на дискриминация и свободата на придвижване”, каза тя. Меркел отбеляза, че това засяга по-специално искането за социалните плащания. „Това няма да е лесно, но мисля, че при наличието на добра воля ние ще успеем да намерим добро решение”, каза германският канцлер.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че споразумение по исканията на Лондон за реформиране на съюза не е постигнато, но всички страни са готови да работят заедно за намирането на решение. „Лидерите изразиха редица притеснения във връзка с тези искания и се договориха да продължат преговорите, за да се постигне компромис по всичките четири направления, обозначени от британския премиер Камерън”, каза той.

При това Туск подчерта, че дискусията на срещата е била открита и конструктивна. „Основното е, че има добра атмосфера и стремеж за компромис. Не мога да кажа, че бе постигнат значителен прогрес. Но най-важното е, че ние формално решихме да работим заедно за намирането на удовлетворяващо решение”, отбеляза той.

По думите му, и лидерите на ЕС, и Лондон възнамеряват да постигнат компромис по всичките искания на страната, но това ще бъде сложно. Той също подчерта, че Брюксел „не възнамерява да отстъпва относно свободното придвижване”. „Аз обаче зная, че Камерън търси компромис, затова аз днес съм по-оптимистично настроен, отколкото по-рано”, каза Туск.

Най-сложното искане на Великобритания за реформи в ЕС продължава да бъде въпросът за четиригодишната отсрочка за пребиваващите в страната чужденци, включително и граждани на ЕС, за достъпа им до британските социални помощи, отбеляза Туск. „За много страни той е неприемлив”, каза той.

Срещата на ЕС одобри и идеята за създаване на наднационална гранична агенция. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Без защитата на външните граници ние ще постигнем само провал като политическа общност. Но днес ние може да бъдем оптимистично настроение, защото всичките лидери се съгласиха да защитят външните граници. Във връзка с това ние решихме в кратки срокове да разгледаме предложението за създаване на гранична агенция”, каза той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че системата за доброволен прием на мигранти в ЕС директно от територията на Турция ще бъде реализирана. „Тази система ще бъде реализирана”, каза той. По предварителни данни, може да става дума за приема на до 500 000 бежанци.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.