img

За ЧНГ по света: Ядене на свинско, чупене на чинии, червени гащи, тъпани и целувки!

/
/
/
710 Views

2016Датчаните чупят чинии, японците се кикотят, бразилците носят бяло, испанците ядат грозде, а сърбите – свинско. Всичко това в името на благоденствието през Новата година. Обичаите са различни, но в цял свят хората са убедени, че някои от тях носят късмет през следващата година.

Германците вярват, че врявата гони злите духове, така че в новогодишната нощ ходят по улицата с тъпани и други шумни инструменти.

В Дания цяла година събират чинии, които на 31 декември да изпочупят пред входната врата на своите близки и приятели. Те вярват, че това прави приятелството по-силно, така че целта е да се счупят колкото може повече чинии.

Бразилците в новогодишната нощ се обличат в бяло – носило щастие и мир. В Япония камбаните преди 12 часа бият точно 108 пъти, за да прогонят също толкова на брой човешки слабости. След това японците вярват, че със смях ще прогонят лошото.

В Испания е прието в полунощ да изядат точно 12 зърна грозде, като гаранция, че през всичките 12 месеца през следващата година щастието ще им бъде верен спътник.

Голяма любов чака тези, които на Нова година ще се целунат под имела /вид растение – бел.ред./, смятат жителите на САЩ. А според едно схващане, разпространено в света, в новогодишната нощ трябва да се носят червени или жълти гащи – червени за любов, жълти за пари.

На Балканите обичаите по някакъв начин са свързани с храните. Смята се, че Новата година трябва да се посрещне с пълен хладилник, да има пари във всеки портфейл в къщата, за да има пари и през цялата година. Да се платят всички сметки преди празника, така че в новата година да се влезе безгрижно. В Сърбия и Македония вярват, че свинското месо ще донесе напредък през Новата година.

В никакъв случай не забравяйте!

Голям пропуск е да не се поздравят близките, защото ще страдате от емоционална дистанция в живота си.

Никога не давайте пари назаем на 31 и 1 януари, защото това вещае материални проблеми. На 1 януари не трябва да се изнася нищо от дома. Нищо значи абсолютно нищо, включително и боклукът.

Някои вярват, че до 12 часа в дома ви не трябва да влизат руси или червенокоси. Според още по-строгите традиции не трябва да допускате и жени, защото те носят нещастие.

Работа не се започва на 1 януари, защото няма да е успешна.

Не трябва да се пере бельо или да се мият чинии на 1 януари, съществувала опасност някой да си тръгне от къщата през следващата година.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.