img

Wikileaks разкри скандален доклад на ЕС за плана за борба с мигрантите! Вижте какво вклюючва „Операция София“!

/
/
/
1019 Views

WikileaksИнтернет-порталът „Уикилийкс“ е публикувал материали за военна операция на ЕС за прекратяването на нелегалния трафик на мигранти към Европа. В секретен доклад, разкрит от сайта, става дума за операция с кодовото наименование „София“ в Средиземно море, която се е провела в периода между 22 юни и 31 декември 2015 г.

Публикуваният отчет съдържа данни за броя на бежанците, маршрутите им на придвижване из Европа, а също така и планираните от ЕС действия за прекратяването на потока бежанци. В „Уикилийкс“ се отбелязва, че основна част от плана на ЕС е било преминаването от операция в открито море към операция в териториалните води на Либия.

Авторите на доклада призовават всички институции на ЕС да ускорят процеса по създаване на стабилно правителство в Либия, което да „може да заслужи доверие“.

Операция СофияУвеличение с цели 1664 процента на мигрантите, влезли в Европа през Гърция, е регистрирано миналата година, като общият брой на мигрантите е 771 237. Гласи още секретният военен отчет на ЕС за миграционната криза, публикуван от Уикилийкс.

Документът е съставен от контраадмирала от италианските ВМС Енрико Кредендино за Военния комитет на ЕС и Комитета на ЕС по политиката и сигурността.

В доклада от 29 януари 2016 г. се обобщават данните от първите шест месеца на „Операция София“, а също така на операцията срещу „лодките на бежанците“ в Либия и Средиземноморието.

В отчета са представени статистическите данни за броя на мигрантите и са посочени основните етапи на съвместната морска операция на страните от Евросъюза в Средиземно море и бъдещата стратегия.

Един от ключовите етапи на операцията е преходът от фаза 2А /действия в международни води/ към фаза 2В /операция в териториалните води на Либия, където 5 година подред не спира гражданската война и чак сега през този февруари беше съставено правителство на националното единство.

В доклада се призовават институциите на ЕС да помогнат за ускоряване на процеса за съставяне на „заслужаващо доверие“ правителство в Либия, което на свой ред би позволило на войските на ЕС да започнат операция в нейните териториални води, а в перспектива и да разширят операцията по крайбрежието /фаза 3/.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.