img

Всички правят тази грешка, която може да бъде фатална! Никога повече не трябва да миете пилето от магазина!

/
/
/
235 Views

Оказва се, че 90% от хората мият суровото пилешко преди готвене. Днес ще ви обясним защо това не трябва да се прави.

Суровото пилешко месо съдържа  вредни бактерии  като  Campylobacter  и  Salmonella – два основни виновника на хранителното отравяне . Ето защо да измиете пилето преди готвенето е съвсем логично, нали?

И е така, и не е.

Защо не си мият сурово пилешко

Миенето на суровото пилешко преди готвене допринася за разпространението на вредните бактерии върху цялата повърхност на месото, както и върху плота или мивката.

Дженифър Куинлан от университета Дрексел участвала в проучване, посветено на тази тема, изготвено от Министерството на земеделието на САЩ.

Куинлан казва, че според проучвания  90% от хората мият сурово птиче месо  и в много рецепти се казва:“. Изплакнете и подсушете“. Тя обяснява:

„Това не премахва бактериите и не ги убива. Напротив, съществува опасност от разпространение на бактерии. Това се нарича аерозолиращия “

 

Защо не се мие сурово пилешко

Неотдавна Министерството на земеделието на САЩ започна кампания „Безопасност на храните в дома“, изградена въз основа на следните основни пунктове:

  • Поддържайте чистотата.  Колкото е възможно по-често мийте ръцете си и повърхностите в дома.
  • Разделяйте.  Не позволявайте на суровото птиче месо и неговите сокове да влизат в контакт с други храни.
  • Гответе го старателно.  Минималната вътрешната температура на готовата изпечена птица трябва да бъде 74 ° C (проверява се с кухненски термометър).
  • Охладете.  Бързо сложете птицата в хладилника.

Защо не си мият сурово пилешко

Университетът Дрексел също стартира подобна кампания „Не мийте пилетата.“ Целта на проекта – да се откажат хората от този лош навик, което може само да се приветства.

Яденето на храни, заразени с посоченитепо-горе бактерии, може да доведе до сериозно отравяне – и това не е най-лошият вариант.

Защо не си мият сурово пилешко

При използването на храни, заразени със салмонела човек развива симптоми като диария, треска, коремни спазми, гадене и повръщане.

Повечето от отравянията със салмонела траят няколко дни, но понякога има усложнения, водещи до фатални последици.

Campylobacter в храните също да предизвиква диария. Но тези бактерии могат да повалят човек за цели 10 дни и да причинят силна болка в корема. Инфекцията с Campylobacter също може да има дългосрочни ефекти върху здравето: мускулна слабост, увреждане на нервите, артрит и синдром на Гилен – Баре.

Защо не си мият сурово пилешко

Според Куинлан, измиването на суровото пилешко не си струва риска.

„Някои хора смятат, че така отмиват микробите. Други просто искат да отмият слузта, за да не изглежда, че пилето е мръсно. Причините са многобройни, чак до автоматичния рефлекс: „Всичко сурово да се мие“ „.

И накрая – още един съвет:  готовото пилешко месо трябва да се съхранява в затворен съд в хладилника; при стайна температура, винаги има риск от инфекция.

А вие миете ли пилето преди готвене? Споделете тази статия с вашето семейство и приятели!

Източник: zajenata.bg

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.