img

Внимание! Това е едно от най-отровните растения в света, но се среща и в България!

/
/
/
1578 Views
Сподели с приятели
Знаете ли какво е вълче биле? Научното наименование на растението е Aconitum, а у нас е познато и като самакитка.

Това е едно от най-отровните растения в световен мащаб, като се среща както в Европа, така и в България. Самакитката съдържа във всичките си части алкалоида аконитин, който може да причини от гадене, повръщане и сърцебиене до фатална за живота аритмия.

Подобно на повечето отрови, вълчето биле се използва за приготвянето на хомеопатични лекарства, които помагат при висока температура, слънчев удар, безсъние, високо кръвно налягане, сърцебиене и други.

Въпреки че е отровна, самакитката често се използва като декоративно растение. Нейният период на цъфтеж продължава от средата на лятото до есента.

Обича сянката, а силното слънце би могло да я унищожи, посочват опитните градинари, пише Profit.bg.

Много легенди са свързани с красивите наситено лилави цветове на вълчето биле. Според гръцката митология, то пониква на мястото, на което пръска слюнката на триглавото куче Цербер, изведено от подземното царство от Херкулес.

В Европа е популярна като вълче биле, защото се смята, че в миналото животновъдите защитавали стадата си от вълчите, като им оставяли месо, напоено с отровата на растението, пише здраве.то

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.