img

Внимание! Растителното масло е канцерогенно!

/
/
/
790 Views

Растително маслоГотвенето със слънчогледово, царевично и рапично олио води до отделяне на токсини, които причиняват рак, твърдят експерти от университетите в Оксфорд и Лестър. Въпреки всеобщо приетите съвременни теории за полезното действие на ненаситените мазнини върху човешкия организъм, учените предупреждават, че най-опасни са растителните масла, съобщи британският в. „Телеграф”.

Наред с онкологичните заболявания, отровните химикали могат да причинят и редица други заболявания и проблеми като малформации по време на бременност, възпаления, риск от язва и повишаване на кръвното налягане, алармират специалистите. Затова те препоръчват храната да се пържи в зехтин, кокосово масло, масло или дори свинска мас вместо в богати на полиненаситени мазнини като слънчогледовото олио.

Експертите стигнали до революционното заключение след серия от опити със загряване на маслата, които водят до освобождаването на висока концентрация на химикали, наречени алдехиди, свързани с болести като рака, сърдечносъдови заболявания и деменция. Според специалистите една порция с пържени в олио риба и картофи съдържа близо 200 пъти по-токсични алдехиди от безопасния дневен лимит, определен от Световната здравна организация.

За сметка на това зехтинът и маста произвеждат много по-ниски нива на токсичните химикали, като най-полезно се оказва кокосовото масло. Въпреки това учените подчертават, че когато маслата са „напълно чисти и автентични”, те не представляват заплаха за човешкото здраве.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.