img

Внимание! Ако забележите тези черни точки в носа на бебето, реагирайте незабавно!

/
/
/
960 Views

черни точки в носаМладата майка Меган Бейдън буквално била пристрастена към ароматните свещи, които на пръв поглед придават особено уютна атмосфера на дома. Но се оказало, че прекаленото увлечение може да има много сериозни последици за здравето.

„Обикновено не оставям свещите да горят дълго, но тази нощ не ги угасих до сутринта. Когато се събуди детето ми видях, че има сополчета и взех памук да му почистя носа. Те се оказаха черни, сякаш съдържаха много прах или сажди! И тогава разбрах, че това е димът от ароматните свещи”, разказва Меган.

„Дори не можех да си помисля, че свещите оказват такъв ефект. Но когато разгледах една от тях видях на дъното й предупреждение, че свещта не може да се използва повече от 3 часа!”, обяснява тя.

Това предупреждение разтревожило Меган и тя започнала да търси допълнителни сведения за вредата от използването на ароматни свещи. Оказало се, че димът им не е най-страшното. При горенето им се отделят отровни вещества!
Ароматичните масла, които се добавят в свещите, при нагряване могат да образуват опасни за здравето на човека съединения. Особено коварен е лимоненът, вещество, което широко се използва в парфюмерията.

Само по себе си това вещество е безвредно и в голямо количество се съдържа в естествените ефирни масла. Но при температура повече от 300 °C лимоненът се разпада и при взаимодействие с въздуха образува нови съединения, едно от които е фармалдехид.

Освен това д-р Алистър Луис от Националния център за атмосферни изследвания в Йоркския университет твърди, че един от видовете лимонен, а именно L-лимонен, е канцерогенен! Той се използва масово в парфюмерията, особено в продуктите с аромат на хвойна.

Доктор Луис допълва, че ситуацията се усложнява от новите стъклопакети на прозорците. Те са херметични и формалдехидът остава дълго време в жилището. Така че, ако някой има много силно желание да запали у дома ароматна свещ, то след това трябва хубаво да проветри всички помещения, препоръчва The Huffington Post. А най-добре е изобщо да се откажете от ароматните свещи и ароматни лампи, допълва изданието.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.