img

Вижте защо китайците оставят дупка във фасадата на небостъргачите!

/
/
/
1368 Views

Небостъргач Хонг КонгВ Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, така и от специалисти по фън шуй. Тази древна китайска философия на позициониране на обекти и сгради в хармония с природата за постигане на благосъстояние е дълбоко вкоренена в културата на мегаполиса, пише Profit.bg. Всичко – от ориентацията на сградата, формата й, разположението на входовете до позицията на мебелите – се смята, че влияе върху просперитета на бизнеса или на собствениците. Заради тези разбирания специалисти по фън шуй консултират почти всеки нов план за домове, та дори и огромни архитектурни и инженерни проекти, строени в тази островна държава. Ето защо примерите за фън шуй са почти навсякъде в Хонконг.

Науката за фън шуй е потушена в континенталната част на Китай по време на Културната революция през 1960 г., но прави драматично възраждане през последните години, особено на юг. Дори и с оглед на новите технологии, според които фън шуй е по-скоро суеверие, днес много корпорации заделят част от годишния си бюджет за фън шуй консултации.

Някои от предложенията на фън шуй експертите са елементарни – като например къде да се позиционира бюрото на главния изпълнителен директор или поставяне на монети под килима. Други могат да бъдат по-сериозни – като разрушаване и  реконструкция на различни части от сградата. Когато известната централа на HSBC с два бронзови лъвове пред нея е построена в средата на 1980 г., ескалаторите са позиционирани според желанието на архитектите. Днес обаче те са преместени, за да се предпази сградата от зли духове.

Кулата на Банката на Китай, от друга страна, напълно пренебрегва добрите фън шуй практики и днес се счита за нещастна сграда, която стои празна през по-голямата част от годината. Кулата на Банката на Китай, Cheung Kong Center и и сградата на HSBS Смята се също, че кулата, с нейните много остри ръбове, изпраща негативна енергия към околните обекти. Собственикът на център, който се намира срещу един от ръбовете на сградата, фалира и трябва да продаде имота. Правителственият дом, който също се намира срещу един от ъглите й, също се сблъсква със сериозен дял от неприятности. За да предотвратят подобни нещастия, от  HSBC поставят две приличащи на оръдия структури, които са насочени към сградата на Банката на Китай.

Смята се, че те я защитават от страховитата отрицателна енергия, като я отклоняват обратно към нейния източник. Много хора смятат, че растежът на Хонконг през последните години се дължи на добро планиране по фън шуй. Неговото географско местоположение с планините и водите е в пълно съответствие с принципите на древната наука. Легендата твърди, че тези планини са дом на дракони, за които се смята, че са носител на мощна положителна енергия. Тази енергия през Хонконг, когато драконите тръгват към морето, за да се изкъпят в него.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.