img

Вижте тази необикновена история на Мис България от 1930 година!

/
/
/
1321 Views

Кунка ЧобановаКонкурсите за красота имат дълга история и често красавиците, които участват в тях, имат необичайни съдби. Тяхна външност и биографии са повод за всякакви интерпретации по отношение както на личния им живот, така и на живота на техните близки. Къде е мястото на българката в пищните събития, коронясали не една кралица на красотата? Оказва се, че и ние имаме достойна роля в представянето на тези конкурси. И една от тези красиви българки е от Плевен. Ето и нейната необикновена история!

“На 25 януари, 11 часа преди обяд, плевенският общински съвет получава от София следната телеграма: “От името на списание “Кръгосвет” и Комитета за избиране на Мис България поздравяваме във вашето лице (кмет по това време е Иван Миндиликов) плевенци с избора на тяхната съгражданка Кунка Чобанова за Мис България”. (в. “Плевенски новини”, 28 януари, 1930 г.)

Коя е Кунка Чобанова и каква е нейната история с участието в престижния и за онова време конкурс Мис България?

Кунка Христова Чобанова е родена в Плевен, баща и е бил търговец, а тя самата е изпратена да учи във Френския колеж “Нотр дам дьо Сион” в Русе. Скоро след завършването и в колежа семейството и се изселва в София. Вероятно и самият конкурс през 1930 г. ще е бил наскоро след това, защото писмото за нейния успех е изпратено именно до Плевен. След като става втората поред Мис България, Кунка Чобанова заминава за Франция, за да участва в конкурса Мис Европа.

Но, за наше разочарование, както пишат тамошните вестници, заради скромния си тоалет, макар и ушит от българска шивачка в Париж, заедно с други подобни на нея, остават незабелязани? Заедно с Мис Русия обаче гостуват на заводите “Ситроен”, а през септември същата година българската красавица е трябвало да замине за Рио де Жанейро на световния конкурс – Мис Свят. Според тогавашните български вестници Кунка Чобанова се отказала от участие, защото се сгодила. Така пише и списание “Кръгосвет”, но според наследниците на Кунка Чобанова, тя е пристигнала в Бразилия, но си е тръгнала в навечерието на конкурса.

Кой е бил тайнственият годеник, заради който българската красавица се отказва от участие в престижен световен конкурс?

Това е г-н Недев, царски офицер от София, станал по-късно адвокат в столицата и син на голямата българска артистка – Златина Недева. Биографията на прочутата хубавица Кунка Чобанова заинтересувал и изследователи от по-скорошно време и нейният живот е обект на изследване от софийската журналистка Диана Коларова. Според нейните дирения, животът на Кунка Чобанова не се оказва толкова щастлив, както съдбата да бъде коронясана за първа красавица. Нейният съпруг завършва живота си трагично – обвинен в заговор против държавата, е осъден на смърт и убит през 1953 г. Неговата съпруга отглежда сама дъщеря им и чак през 1995 г. Златина (кръстена на прочутата си баба) успява да реабилитира името на своя баща. Кунка Чобанова умира през 1979 г. Както животът, така и смъртта и се оказва нелеп слух – тя не загива в бомбардировките в София, както се пише в медиите. Вместо нея загива нейна братовчедка, на която името и фамилията съвпадат с тази на Кунка.

Какъв ли би бил животът и, ако не беше предпочела да последва любимия си човек и беше избрала да се потопи в пищния блясък на лукса, съпровождащ големите световни красавици? От тогавашния конкурс на някои хубави жени твърде много им провървява в живота: Мис Гърция се жени за френски лорд, а Мис Франция – за шейх милиардер. Вероятно и съдбата на Кунка Чобанова щеше да бъде подобна, но нейните представи за щастие са били доста по-различни.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.