img

Вижте кои са полезните свойства на бирата!

/
/
/
906 Views

БираБирата – една от любимите напитки през лятото, не само носи свежест, но има и своите ползи за здравето, които са доказани научно.

Консумацията на бира в умерени количества може да бъде полезна за сърцето. Проучване на изследователи от университета „Емори“, САЩ, в което участват 2 200 по-възрастни мъже и жени, установява, че тези, които консумират бира ежедневно, имат с 50% по-малък риск от развитие на сърдечна недостатъчност.

В данните на друго проучване, дело на международен изследователски екип от Германия, Франция и Великобритания, се посочва, че бирата и виното имат противовъзпалителни свойства, които могат да понижат риска от коронарна болест на сърцето.

Бирата също така може да бъде полезна и за мозъка. С помощта на ядрено-магнитен резонанс учени от Бостън, САЩ, откриват, че хората, които консумират умерени количества алкохол, в по-малка степен страдат от инсулти, в сравнение с тези, които не консумират алкохол изобщо.

Според изследователите умерената алкохолна консумация помага и за понижаване нивата на стреса, намалява тревожността и подобрява настроението. Бирата, по-конкретно, съдържа и редица хранителни вещества, като протеин, витамини от групата B, фосфор, магнезий, селен, желязо.

Експерти от Финландия констатират, че ежедневната консумация на бира намалява риска от развитие на камъни в бъбреците с 40%. Изследователите не могат да обяснят на какво точно се дължи връзката, но смятат, че е следствие от високото количество течности в организма. Те не само водят до редовно уриниране, но и поддържат правилната функция на бъбреците.

Изследователите допълват, че хмелът, който се съдържа в бирата, може да помогне в процеса по забавяне на освобождаването на калция в костите, който може да се реабсорбира от бъбреците като болезнени камъни.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.