img

Вижте кои храни и с колко са поскъпнали през последните 10 години, после си сметнете заплатите!

/
/
/
946 Views
пазаруване
Снимката е илюстрирана

Кои са най-поскъпналите храни у нас през последните 10 години? По данни на националната статистика това са бобът, зелето и свинската мас, предава bTV.Скокът на цените обаче явно не пречи на консумацията на тези продукти, защото тя трайно се увеличава. Същевременно сме намалили хляба и маргарина.

За 10 години цената на килограм боб скача от 1,60 лева на почти 5 лева – цели 170 процента. И тогава, и сега обаче на домакинство се падат над 8 килограма боб годишно. При зелето – поскъпването с почти 140% води до по-малко зелки в мазето.

Дали е заради по-високите цени, или пък заради идеята да се храним по-здравословно, но според статистиката сервираме 30 процента по-малко хляб на масата. Белият хляб от около 80 стотинки преди 10 години вече е 1,30 лева. При свинското данните са в обратна посока – цели 250 процента повече пържоли, отколкото преди 10 години.

За експертите, които следят цените на борсите, както и какво произвеждаме в България, поскъпването на боба и зелето е обяснимо. Скокът от цели 140% при цената на свинската мас обаче си остава загадка.

„С маста ме изненадвате. За боба и зелето е абсолютно нормално. Боб и зеле в България се отглежда в минимални количества, вече няма наши, внос са”, коментира икономистът Едуард Стойчев.

А бумът в консумацията на свинското е свързан с това, че месото е евтино, а причината е, че най-често е замразен внос. Личното усещане обаче се оказва различно от данните на статистиците

Дори маргаринът, за който се твърди, че вреди, сериозно поскъпва, въпреки че губи клиентела – 30 на сто по-малко избират този продукт в сравнение с 10 години назад.

Оказва се, че сланината има твърди почитатели въпреки почти удвоената й цена от 2,30 лева за кг до 4,55 лева за кг.

Здравните власти обаче може да са спокойни – като количество на домакинство средно се падат само по 300 грама.

А вашата заплата с колко процента се увеличи през последните 10 години?

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.