img

Вижте какво ще се случи ако супервулканът в Йелоустоун изригне!

/
/
/
723 Views

СупервулканУчените отдавна предричат изригването на супервулкана Йелоустоун. Нови изчисления показват, че ако това стане, цялата територия на САЩ ще бъде покрита с пепел. Това би унищожило голяма част от земеделските насаждения, което ще доведе до глад и гибел на значителна част от населението на Земята, категорични са специалистите.

Канадски учени с ръководител геологът Лари Мъстин са използвали модела Ash3d, който може да интегрира много атмосферни явления, за да изчислят предполагаемите последствия от изригването на супервулкана.

Геолозите са задали на технологията да отчете глобалните мащаби на изригването. Те са разгледали общо три сценария, в които изригванията са с различна продължителност – три дни, седмица и месец. Били отчетени и всички възможни промени в посоката на вятъра.

Изчисленията позволили на учените да определят както турбулентността на първоначалното изхвърляне, така и възходящите потоци от вулкана. Резултатът показал, че във всеки от вариантите пепелта от вулкана неминуемо ще покрие цялата територия на САЩ. Най-засегнат ще е Сан Франциско, където ще се натрупат над 44 мм пепел. Дори в най-отдалечените части на крайбрежието слоят пепел ще достигне три милиметра.

Йелоустоунската вулканична калдера е открита през 60-те години чрез спътникови снимки. Тя се намира в северозападната част на щата Уайоминг и заема голяма част от националния парк. Под кратера има огромен мехур с магма. Вулканът е изригвал общо три пъти, като най-мощно е било първото изригване. След третото обаче стените на кратера са се срутили и са образували калдера.

Парк йелоустоун

От години периодично се появяват предупреждения, че вулканът скоро ще изригне. Най-основателни бяха притесненията миналата година, когато в парка бяха регистрирани 60 леки труса. В района има бурно движение на бизоните, което също се счита за знак, че предстои да се случи най-лошото.

Учените са изчислили, че вероятността от изригване на Йелоустоун днес е 0.00014%. Числото е получено въз основа на периодичността в изригването му. Те обаче са категорични, че в наши дни тази вероятност е същата, както и в последните сто години, а медиите внасят излишен смут сред населението.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.