img

Вижте къде е днес кораба “Царевец” от култовия сериал Васко да Гама От Село Рупча

/
/
/
2567 Views
Сподели с приятели

На 26 юни 1981 г. в град Копер (тогава във Федеративна република Югославия) е вдигнат родния трибагреник на моторен кораб „Скандинавия” (по-късно, от 23 декември 1981 г. – „Царевец” – TZAREVETZ – IMO 7814462), първият български кораб тип „ро-ро” закупен от ДСП „Международен автотранспорт” (по-късно известно като СО „МАТ”).

Корабът е построен през 1979 г. като SCANDINAVIA по датския проект Challenger. Експлоатацията му е поверена на екипаж от Параходство БМФ с капитан Живко Гаврилов и с главен механик Димитър Христов.

Кораба ЦаревецБМФ предоставя екипажи на СО-МАТ от резервния състав на собствените си фериботи – високо квалифицирани командни и изпълнителски кадри в обслужването на кораби – скандинавска корабостроителна продукция. Така се предотвратяват банкови неуредици или користни замисли на корабособственика – продавач, за получаване на неустойки от евентуалното закъснение за отплаване по разписание.

Въпреки че българският екипаж е допуснат да се качи на борда само два часа преди определеното време за отплаване, „Царевец” наистина напуска пристанището по разписание.

В търговския флот на България корабът „Царевец” служи до 1988 г., след което е продаден на британска фирма, която го преоборудва в пътнически ферибот. Под имената „Fiesta”, „Fantasia”, „Stena Fantasia” фериботът плава в Ламанша. През 2005 г. в Гданск е ремонтиран основно и плава в Балтийско море под полски флаг с името „Wawel”. Под това име корабът плава и до днес.

Част от биографията на кораба е заснемането на борда му на серийния български филм „Васко да Гама от село Рупча”.

Източник:Морски вестник

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.