img

Вижте десетте гена, които определят живота ни!

/
/
/
926 Views

генВсички сме чували за гените – парченцата, изграждащи огромните ДНК-молекули, които носят информацията за нашата наследственост и до голяма степен определят начина, по който телата ни изглеждат и функционират от зачеването до смъртта, пише econ.bg. Кои обаче са тези гени, които се отразяват най-силно на поведението и реакциите ни в ежедневни ситуации?

В следващите редове ще ви запознаем с някои от гените, които според учените могат да окажат пряко влияние върху начина на живот, а оттам – и на бъдещето на всеки един от нас.

10. Бойният ген. По-късите копия на гена МАОА водят до повишаване на нивата на агресивност у човека. Изследвания показват, че генът е свързан с извършването на сериозни престъпления като подпалвачество или убийства.

9. Генът на лявата ръка. Доказано е, че за тези от нас, които са родени с гена LRRTM1, е много по-вероятно да използват по-често лявата ръка от дясната. Нещо повече – оказва се, че въпросният ген се свързва с по-високи постижения при ученето.

8. Генът на алкохола. Изглежда, че генът CYP2E1 диктува колко бързо се напиваме. До 20% от хората могат да разполагат с версия на този ген, която им позволява да се напиват по-бързо от останалите.

7. Генът на психическите заболявания. Учените установили, че генът PDE4B е свързан с развитието на мозъка и на паметта. Нарушените функции на PDE4B се свързват с тежки заболявания като шизофрения, маниакална депресия и биполярно разстройство.

6. Генът на дълголетието. За хората, притежаващи определен вариант на гена CETP, е два пъти по-вероятно да доживеят до 100 години, сочат проучвания.

5. Генът на егоизма. По-къса версия на гена AVPR1A засяга рецепторите на антидиуретичния хормон вазопресин в мозъка. Изследвания показват, че подобно изменение може да направи хората по-егоистични и оттам да доведе до редица поведенчески изменения като алчност и неотсъпчивост.

4. Генът на пристрастяването. Модификацията (алелът) A1 на генa DRD2 e обвързана с пристрастяванията от най-различен вид. Учените са установили, че той се среща често при хора, страдащи от алкохолизъм, както и при пристрастените към хазарта.

3. Социалният ген. Тук става въпрос за гена, контролиращ рецепторите на окситоцин – хормонът, отговарящ за способността ни за привързване. Установено е, че хората, притежаващи GG модификацията на въпросния ген, са по-приятелски настроени и грижовни към останалите членове на групата.

2. Генът на изневярата. Версии на гена AVP1A увеличават шанса някои мъже да изневеряват на парньорките си. Носителите на този ген страдат средно два пъти повече от проблеми с връзките си, установили учените.

1. Генът на затлъстяването. Проучвания установили, че хората с две копия на гена FT0 имат повишена склонност към затлъстяване спрямо останалите. Шансът те да натрупат наднормено тегло в даден момент от живота си е със 70% по-голям от този за хората без тази модификация.

Несъмнено изброените тук гени са мощен инструмент за влияние върху организма и поведението ни. Не трябва обаче да забравяме, че човекът е същество, чиито действия силно се влияят и от други фактори като средата на развитие и способността му да взима решения (т.нар. свободна воля).

Така че дори да носим в себе си някой от „вредните“ гени, това съвсем не означава, че сме предопределени да им се подчиним напълно. Следователно това не ни дава право винаги да се измъкваме с лесното оправдаване, че дадено злонамерено или неморално действие е 100% движено от нашата наследственост.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.