img

Вече са ясни четирите вариации на вирусът ХИВ – вижте ги!

/
/
/
713 Views

ХИВДва от четирите варианта на вируса на СПИН произхождат от горили в югозападен Камерун, установи екип учени. Така всичките четири варианта на инфекцията с ХИВ при хората вече са установени. Вирусът на човешкия имунодефицит (VIH-1) се разделя на четири групи – (M, N, O и P).

Всяка от тях има собствен произход и е резултат от пренасяне от маймуна на човек най-малко четири пъти /по един за всяка група/. Произходът на групите M и N е от шимпанзе от Камерун и е установена преди няколко години. Източникът на групите O и P досега оставаше неизвестен. Резултатите от проучванията на вирусоложката Мартин Петерс от Френския институт за научни изследвания и разработки и Университета в Монпелие, са установили, че горила от Камерун е отговорна за останалите два варианта.

Докато групата P досега бе срещана само при двама души до момента, то групата O бе разпространена в няколко африкански държави, като се смята, че заразените са над 100 000. Става въпрос за вирус на имунодефицит на човекоподобни маймуни, който е причинител на заболяването при първите две групи. При определени условия обаче заразата може да се предаде и от горили, установяват учените. Предполага се, че междувидовата бариера е премината чрез ухапване от заразена горила, охлузване на кожата, консумация на дивечово месо и др. уточняват учените. /АФП

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.