img

Вече не е нужно да купувате скъпи препарати – вижте тези 13 трика, с които домът ви ще блесне!

/
/
/
648 Views
Сподели с приятели

Почистване1. Фурната се почиства, докато спите

На всяка домакиня се е случвало да си пожелае една малка домашна фея, която да чисти, докато господарката на дома си почива. Истината е, че можете да си уредите нещо подобно, поне що се отнася до ужасните твърди наслоения във фурната.

Ето каква е тайната: изсипете в купичка половин чаена чаша амоняк. Сложете това в печката, но само ако е напълно изстинала! Оставете да престои вътре цялата нощ. Изпаренията ще си свършат работата и на сутринта ще трябва да положите само минимални усилия, за да избършете мръсотията от фурната.

2. Съществува магия и за микровълновата фурна

При нея също можете да си спестите усиленото търкане. Намокрете обилно гъба, сложете я в микровълновата и пуснете уреда за 2 минути на висока степен. Отделящата се пара ще свърши чудеса с наслоената мръсотия. След това ще трябва само да си сложите кухненската ръкавица и да избършете с гъбата вътрешността на микровълновата. Внимание: ръкавицата е задължителна, тъй като гъбата ще бъде наистина много гореща!

3. Почистване на грила

Обелете лук, разполовете го и забийте вилица в по-тясната част на едната половина. С това приспособление търкайте решетките на включения нагорещен грил. Освен, че ще ги почисти, упражнението с лука ще осигури и допълнително вкусно ухание за следващото използване на скарата.

4. Полепналата мръсотия по кухненските шкафове

Рецептата е съвсем проста: смесете 1 част растително олио с 2 части сода за хляб, разбъркайте добре и сте готови! Използвайте гъба или парцал, за да търкате повърхностите на шкафовете, а за ъгълчетата и други особени зони можете да си помагате с четка за зъби.

5. Дървени дъски за рязане

За да почистите успешно всички резки по тях, разполовете лимон и натъркайте дъската с едната половина (държите за кората и мокрите дъската със сока от сърцевината). След това покрийте намазаната с лимонов сок дъска с кашер сол (или друга сол с по-едри частици), изчакайте 10-15 минути. Щом изтекат, вземете отново половинката от лимона и с нейна помощ натъркайте солта върху дъската.

6. Пластмасови дъски за рязане

И за тях си има „пиниз“. Запушете умивалника и покрийте дъното с 2-3 пръста вода. Сипете вътре и щедро количество белина – около 1 чаша. Накиснете дъските в този разтвор и ги оставете там за около час. След това източете водата от умивалника и изплакнете внимателно всичко.

7. Остатъци от сирене или кашкавал по рендето

Използвайте замърсения уред, за да настържете суров картоф. Присъщата му твърдост, в комбинация със съдържащата се оксалова киселина, ще премахне полепналите остатъци от твърди млечни продукти.

8. Загорели тенджери и тигани

Покрийте съда с вода. Изсипете вътре и чаена чаша бял оцет, след това сложете на котлона и изчакайте течността да заври. Добавете 2 супени лъжици сода за хляб, изпразнете тигана и ще можете без затруднения да го изтъркате.

9. Стъклени тави за печене

Намачкайте топка алуминиево фолио, добавете препарат за миене на съдове и търкайте.

10. Белезникавата „пелена“ по чашите

Сигурно ви се е случвало да забележите нещо като белезникаво покритие по уж измитите стъклените чаши (особено ако ползвате съдомиялна). Неприятно е, но лесно можете да се справите с проблема. Напоете кухненска хартия с оцет, изстискайте излишната течност и избършете чашата. След такова третиране тя ще бъде кристално чиста.

11. Почистване на мелничка за кафе/подправки

За да се отървете от остатъчните аромати след употреба, използвайте мелничката, за да стриете на прах суров ориз, твърд хляб или захар. Всяко от тези три предложения ще ви свърши чудесна работа.

12. Форми за печене на мъфини

Дупките са малки, така че задачата да бъдат измити е доста досадна. Ще се улесните значително, ако използвате четка за бебешки шишета.

13. Почистване на обикновен котлон

Не го заливайте с вода! Трябва само да го избършете с влажен парцал, а ако полепналите остатъци от готвене са твърде упорити, поръсете със сода за хляб, изчакайте 10 минути и след това приложете „терапията“ с парцала.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.