img

УЖАС! Учени откриха нещо изключително притеснително в машините за кафе!

приготвяне на кафеСпециалисти от университета във Валенсия са открили в цедилката за кафе на кафемашината, в останките след направата на напитката, опасни за организма на човек бактерии. Това пише списанието Scientific Reports.

Учените са изследвали десетки кафемашини на една марка, избрани на случаен принцип, и във всички са открили опасната бактерия, която се оказва достатъчно устойчива на въздействието на високата температура.

В частност, в устройствата са открити и внушително количество ентерококи и други бактерии от рода на Stenotrophomonas, Sphingobacterium, Acinetobacter. Всичките те се явяват причинители на различни инфекции.

Учените са предупредили, че ако не се следи сериозно за добрата хигиена на кафемашината или пък се пият напитки от устройство, което не се чисти добре, човек рискува да си причини различни заболявания – от инфекции на гърлото до менингит.

В същото време специалистите са отбелязали, че употребата на напитки от добре почистена кафемашина в умерени количества са полезни за организма.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.