img

Успешното отслабване не се определя от калориите! Израелските учени разкриха: Само в този час на деня можете да ядете всичко!

/
/
/
1081 Views
Сподели с приятели
Успешното отслабване не се определя от количeството поглъщани калории, а от времето на хранене. До този извод са стигнали учени от Weizmann Institute в Израел.

Хората, които са на диета, отделят огромно внимание на това, което ядат. Но израелските учени смятат, че времето за приемане на храна е не по-малко важно за успешното отслабване. Метаболизмът на човешкия организъм се управлява от биологичните или циркадните ритми на тялото.

И когато човек се храни несинхронизирано с тези ритми това оказва негативно влияние върху метаболизма.

Циркаднит ритми управляват живота на всички живи същества на планетата – от бактериите и мухите до човека. Те регулират времето за сън, активност, хранене и матаболизма. Именно заради тях организмът на човек се подготвя за хранене през определени периоди на време. Ако се храним неправилно то метаболизмът се нарушава и в организма започва активно натрупване на мазнини и излишно тегло. Ето защо храненето в непохдощо време е причина за затлъстяване и дибает.

Авторите на изследването са установили, че най-оптималното време за приемане на храна е 4 часа след изгрева на слънцето. Именно в този момент скоростта на изгаряне на захар и мазнини в организма е максимална.

Авторите на изследването са наблюдавали циркадните изменения в митохондриите, които са като „елекростанции“ на нашите клетки. Тези промени са вляели на пиковите показатели на нивото на енергия в клетките, регулиращи цикъла ден – нощ. Били са идентифицирани и преброени стотици митохондриални белтъчини и било установено, че 40% от тях достигат своя енергиен пик веднъж в ден.

Това е позволило да бъде установено, че организмът се справя най-ефикасно с храната 4 часа след изгрева на слънцето, което прави това време идеално за плътна закуска или ранен обяд.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.