img

УНИКАЛНО! Учени разкриха какво е било лицето на Исус Христос – вижте го!

/
/
/
940 Views
Сподели с приятели

Исус ХристосБритански учени направиха истински пробив, като създадоха версия на истинското според тях лице на Исус Христос. Резултатът корено се различава от портретите на Месията, които всички сме виждали в църквите.

Постижението е на антрополози от съдебната медицина. Заедно с британците са работели и техни израелски колеги, за да се пресъздадат вероятните черти на Христос.

В работата си антрополозите са използвали методи, подобни на тези, които използва полицията при създаването на картина на издирваните престъпници.

Портретът на предполагаемото лице на Христос е нарисуван от Ричард Нийв от университета в Манчестър, който през последните години е успял да реконструира лицата на Филип II – бащата на Александър Македонски, и на цар Мидас от Фригия.

Нийв и неговите колеги са използвали компютърна томография, за да създадат отделните парчета от лицето, започвайки от челюстната структура, мускулите и кожата.

При създаването на 3D образа учените са имали предвид, че Исус Христос е от семитски произход. Използвани са и данни с описания на мъжете около 30-години, живели околоЙерусалим в този исторически период.

За да се определи цветът на косата, кожата и очите, учените са използвали рисунки, открити в различни археологически обекти през I век, когато вероятно се е написала Библията.

Научният екип стига до заключението, че Христос е имал тъмни очи, къса и къдрава коса, както и брада в съответствие с еврейската традиция.

Макар че съставянето на криминални портрети не е точна наука и не е сигурно, че реалният човек изглежда точно според компютърния модел, възстановката на лицето на Исус Христос е истински напредък в изучаването на библейските образи.

Професор Алисън Галоуей от Университета по антропология в Калифорния казва, че на портрета, създаден от екипа на Нийв, е по-вероятно да е истинското лице на Христос, отколкото върху работата на много велики майстори на четката.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.