img

УНИКАЛНО! Учени разкриха какво е било лицето на Исус Христос – вижте го!

/
/
/
1128 Views

Исус ХристосБритански учени направиха истински пробив, като създадоха версия на истинското според тях лице на Исус Христос. Резултатът корено се различава от портретите на Месията, които всички сме виждали в църквите.

Постижението е на антрополози от съдебната медицина. Заедно с британците са работели и техни израелски колеги, за да се пресъздадат вероятните черти на Христос.

В работата си антрополозите са използвали методи, подобни на тези, които използва полицията при създаването на картина на издирваните престъпници.

Портретът на предполагаемото лице на Христос е нарисуван от Ричард Нийв от университета в Манчестър, който през последните години е успял да реконструира лицата на Филип II – бащата на Александър Македонски, и на цар Мидас от Фригия.

Нийв и неговите колеги са използвали компютърна томография, за да създадат отделните парчета от лицето, започвайки от челюстната структура, мускулите и кожата.

При създаването на 3D образа учените са имали предвид, че Исус Христос е от семитски произход. Използвани са и данни с описания на мъжете около 30-години, живели околоЙерусалим в този исторически период.

За да се определи цветът на косата, кожата и очите, учените са използвали рисунки, открити в различни археологически обекти през I век, когато вероятно се е написала Библията.

Научният екип стига до заключението, че Христос е имал тъмни очи, къса и къдрава коса, както и брада в съответствие с еврейската традиция.

Макар че съставянето на криминални портрети не е точна наука и не е сигурно, че реалният човек изглежда точно според компютърния модел, възстановката на лицето на Исус Христос е истински напредък в изучаването на библейските образи.

Професор Алисън Галоуей от Университета по антропология в Калифорния казва, че на портрета, създаден от екипа на Нийв, е по-вероятно да е истинското лице на Христос, отколкото върху работата на много велики майстори на четката.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.