img

Уникално! Разкриха тайната на пуканките – вижте какво не знаете за тях!

/
/
/
672 Views

ПуканкиФренски учени са установили критичната температура, при която царевичните зърна се пукат, пише BBC News, цитиран от Фокус. Изследователите са открили, че когато се достигне границата от 180 градуса по Целзий, външната обвивка се разпуква , независимо от формата и размера на зърното.

Проучването е разкрило и детайли за начина, по който пуканките скачат при разпукването си, както за звука, който се произвежда при рязкото изпарение на водното съдържание. Резултатите са публикувани в журнала Royal Society Interface.

Целият процес на разпръскване, скачане и пукане протича за стотни от секундата, но физиците Емануел Виро и Александър Пономаренко са изследвали подробно всяка фаза, за да разберат научната й обосновка. Те са използвали високоскоростна камера, която записва 2900 кадъра в секунда и са наблюдавали царевичните зърна по време на загряването им във фурната. Учените са увеличавали температурата с по 10 градуса по Целзий на период от пет минути.

Влагата в царевицата е започнала да се превръща в пара, когато температурата е преминала 100 градуса, а при 180 градуса по Целзий налягането в зърната е нарастнало до стойност, равна на 10 пъти атмосферното налягане на морското равнище. Външната обвивка се пука, тъй като не може да издържи на това налягане и нишестената вътрешност се уголемява, излизайки от люспата. При 170 градуса по Целзий само 34 процента от зърната са се пукнали, но при 180 градуса тази цифра е нараснала до 96 на сто.

Изследователите са анализирали и движението на пукащите се царевични зърна. Те са установили появата на подобна на краче структура. Енергията, освободена в нишестеното “краче“, която упражнява натиск върху горещия съд, изстрелва във въздуха пуканката на височина от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Накрая екипът е проучил и характерните за пуканките звуци. Виро и Пономаренко са открили, че той не е свързан със скачането, тъй като се чува преди това. Учените са заключили, че звукът се произвежда при рязкото отделяне на водни пари от вътрешността на царевицата, а след разпукването спадът на налягането превръща порите във вътрешността в акустични резонатори.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.