img

Уникални кадри от архива: Вижте Меглена Кунева-Пръмова като булка във Войнягово!

/
/
/
787 Views
Сподели с приятели

Меглена Кунева-ПръмоваВ карловското село Войнягово още помнят сватбата на своята снаха Меглена Кунева-Пръмова. Флагманката на Реформаторския блок се омъжила през далечната 1985 г. за днешния си съпруг Андрей Пръмов. От селото е свекърът на Меглена Иван Пръмов (отдавна покойник) – някогашен земеделски министър и секретар на ЦК на БКП.

А днес Войнягово се управлява от далечния роднина Петко Пръмов, кмет от ГЕРБ, припомня столичен сайт.В селото и днес често говорят за славния род Пръмови. Бай Иван редовно посрещал в дома си в Бояна гости от Войнягово. Тогава свекърът споделял, че от трите си снахи най-много харесвал Меглена – само тя му викала „татко”, уважавала го, почитала го, била кротка и разбрана.

Селяните разказват, че другата снаха Уляна Пръмова (на съпруга на Климент Пръмов) била малко урсуз искала да е голям началник, не случайно се издигнала до шеф на БНТ. Етърва на Уляна и Меглена Пръмови за малко била и телевизионната говорителка Лили Ванкова, възпята в шеговита песен на Тодор Колев. Тя се омъжила за третия брат Райчин, но бракът нямал дълъг живот.

Когато през 1985 г. Меглена и Андрей се оженили в София, но направили сватбата и във войняговски вариант. В селото дошли много сватбари, имало голяма трапеза, свирил и оркестър. В партийната организация събрали пари и купили на младоженците пералня „Перла”. Но най-силно впечатление направил подаръкът на кандидат-членката на Политбюро Дража Вълчева, която е от съседното село Горна махала. Тя била специално поканена от Иван Пръмов – човекът женел сина си и искал да го запомнят.

И Дража дошла, за да уважи свекъра. Във Войнягово още помнят, че дошла една голяма черна „Чайка” спряла на площада и от нея двама души свалили подаръка – голям килим.

Меглена и АндрейМестни хора още разказват за дражиния подарък от преди 30 години: Ама килим да видиш! Огромен, двама души го носят, за цял апартамент, по поръчка правен. Страшна работа. Удари ни всички в земята тогава. И реч държа тогава Дража Вълчева.

Жените поразгърнаха килима и цъкат с език – по поръчка правен, страшна работа, с едни големи гюлове. Направо ни заби с този килим, сигурно струваше колкото едно Жигули, абе да му се ненагледа.

Дейци на Реформаторския блок, които са гостували в дома на Меглена Кунева разказват, че килимът на Дража с размери 6х6 метра и днес краси хола на политичката в софийския й апартамент.

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.