img

Уникален случай! Нероден близнак се оказа баща на детето на брат си – вижте подробности!

/
/
/
1096 Views
Сподели с приятели
Американец се провали на тест за бащинство, тъй като гените в слюнката му са различни от тези в спермата му, пише „Новинар“, цитирайки в. „Индипендънт“.

Лекарите смятат, че аномалията, характеризираща се с генетически разнородни клетки в тялото, се дължи на остатъчни клетки от нероден близнак, който е бил абсорбиран от брат си още в майчината утроба. Феноменът в биологията се нарича химера, или организъм, който произхожда от две или повече оплодени яйцеклетки. 34-годишният американец е първият по рода си описан случай, разкрит при генетичен тест за бащинство.

Най-вероятно поглъщането на близнака му е станало още в ранните етапи на бременността, смятат медици.

Приблизително всяко осмо родено бебе е било заченато като многоплодна бременност. Понякога клетките от недоразвитите зародиши на братя и сестри се абсорбират в утробата от оцелелия близнак. Невероятният случай е станал достояние за медицината, след като двойка от американския щат Вашингтон се подложила на тест за бащинство, тъй като кръвната група на сина им не съвпадала с тази на нито един от родителите. Семейството се притеснявало, че детето им, заченато в клиника за изкуствено осеменяване, се е появило на бял свят в резултат на объркан донор на сперма.

След първоначалния изненадващ тест, лекарите повторили генетичното изследване и маркерите показали, че бащата всъщност е чичо на сина си.

Спермата на осеменителя имала едва 10 на сто съвпадение с гените на детето. Тогава станало ясно, че гените в спермата на бащата са съвсем различни от тези в слюнката му. Този случай обаче не е единичен феномен. Преди години американката Карън Кийгън от Бостън установи, че кръвните й клетки съдържат един набор от гени, а яйчниците й – съвсем различен. Поради тази причина гените на родния й син са напълно различни от нейните, въпреки че тя е биологичната му майка. При обстойно изследване стана ясно, че генетичната майка на детето е нейна сестра близначка, за чието съществуване никой не е подозирал, докато самата Кийгън не родила.

Изследванията за човешка химера са изключително сложни, тъй като гените са единствената проследима диря, и то в определени органи. Експертите предупреждават, че случаите може да станат много по-разпространени, защото все повече двойки се обръщат към центрове за репродуктивно здраве, в които многоплодните бременности са нещо обичайно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.