img

Учените разкриха: Вече можете да изтриете лошите спомени, които ви тормозят!

/
/
/
967 Views

Изтриване на споменитеИма ли спомени, които искате да премахнете завинаги от мозъка си? Ами ако е възможно да променяме неприятните спомени? Или да създаваме напълно нови спомени за събития, които не са се случили?

Звучи като научна фантастика, но според нов документален филм, чиято премиера се състоя в САЩ тази седмица, учени са открили точно това и дори повече, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“.

Филмът “Memory Hackers” (“Хакери на паметта”) е посветен на изследвания на паметта и начините да бъде манипулирана в полза на човека. “През по-голямата част от човешката история на паметта се гледа като на записващо устройство, които регистрира информация и я възпроизвежда,” посочват авторите. “Сега обаче изследователи откриват, че паметта е много по-податлива на въздействие, като постоянно се пренаписва, не само от нас самите, а и от други хора. Откриваме точните механизми, които могат да обяснят и дори да контролират спомените ни.”

Сред участниците във филма е Джейк Хослър, 12-годишно момче от Сейнт Луис, което помни почти всяко нещо, което му се е случило след навършване на 8 години. Джейк е най-младият човек, диагностициран със свръхразвита автобиографична памет. Джейк се затруднява при разграничаването на незначителни и важни събития от миналото.

“Забравянето е вероятно най-важното нещо, което мозъкът прави,” казва Андре Фенто, виден невролог, които разработва техника за изтриване на болезнени спомени. “Виждаме само върха на айсберга, що се отнася до човешката памет.”

Сред интервюираните във филма е и психологът Джулиа Шау. Тя е изобретила система за присаждане на фалшиви спомени, успявайки да убеди хора, че са извършили престъпления, които никога не са се състояли.

Създателите на продукцията разговарят и с клиничният психолог Мерeл Киндт, която е открила, че вид лекарствен препарат може да се използва за отстраняване на отрицателни асоциаци в някои спомени. Киндт е успяла да “излекува” пациенти с арахнофобия.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.