img

Учени създадоха 3D принтер, който запълва дупките на пътя!

/
/
/
953 Views

Дупки на пътяУчени от Харвардския университет създадоха принтер на колела, който може да запълва дупки в плоска повърхност, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Устройството е дълго 65 сантиметра и по външния си вид напомня направлявано от разстояние возило. Не става дума обаче за автомобил, а за AddiBot – безжичен триизмерен принтер на колела. На инженера Робърт Флич от университета хрумнала идеята за създаване на преносим принтер, след като си дал сметка, че при триизмерните принтери основният проблем е свързан с ограничения им брой операции. Ако принтерът е мобилен, това ще му позволи да работи върху големи повърхности.

Проектът е лансиран преди две години. Първо са създадени прототипи на мобилни двуизмерни принтери, т.е. мобилни мастиленоструйни принтери. По-късно се е преминало към следващ етап, свързан с апарат, който е монтиран върху безжичен мобилен робот и може да впръсква ледена вода в дупки и цепнатини в ледена покривка. AddiBot е бил снабден със система, която позволява температурата на водата да се поддържа малко по-висока от тази на замръзването (0 градуса Целзий). Така водата остава в течно състояние. Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно – за 700 милисекунди, след допира си до леда, уточнява БТА.

Роботът стана причина за основаване на фирмата Addibots, а тестовете откриха перспективи за друго приложение – запълване на дупки по пътищата, като асфалтът се пренася в резервоара на принтера.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.