img

Учени разкриха тайната на дълголетието!

/
/
/
848 Views
Сподели с приятели

ДълголетиеОтстраняването на група гени може да доведе до рязко удължаване на живота, са открили учени. Резултатите от изследването, продължило повече от 10 години, е най-големият прогрес в генетиката, пише Actualno.com.

В своята работа международен екип учени на базата на Вашингтонския университет в Сиатъл и Института за изследване на стареенето „Бък“ (САЩ) са открили у дрожди (вида Saccharomyces cerevisiae) 238 гена, чието отстраняване увеличава продължителността на живота. Специалистите изследвали 4698 щама дрожди, като във всеки изключвали по един ген.

Генетиците успели да изследват хода на забавянето на стареенето на организма, като проследили активността на транспортните рибонуклеинови киселини (тРНК).

Около половината от изследваните гени присъстват у бозайниците, включително човека. Учените се надяват, че в бъдеще ще успеят да създадат лекарствени препарати, които позволяват да се потиска работата на определени гени и по такъв начин да се удължи животът.

Сега генетиците изследват взаимовръзката между откритите 238 гена с останалите, както и тяхното значение за бозайниците.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.