img

Учени предупреждават: Ако децата гледат много телевизия може да имат усложнения като пораснат!

/
/
/
697 Views

Гледане на телевизияМногото гледане на телевизия в младежка възраст може да доведе до когнитивни проблеми на средна възраст. Това се казва в проучване на американски учени, в което са взели участие повече от 3000 души за период от 25 години.

Хората, които са прекарвали повече от три часа пред телевизора в ранна младежка възраст, е два пъти по-вероятно да страдат от когнитивни проблеми по-нататък в живота си, в сравнение с тези, които са били по-активни и са гледали по-малко телевизия.

Изследването проследява навиците на 3247 души на възраст от 18 до 30 години. Когато доброволците навършат 25 години, те се подлагат на редица тестове за умственото им състояние, способностите да изпълняват задачи и вербалната памет. Според проучването слабата физическа активност и дългото време пред телевизорите са свързани с по-слабата скорост на обработка на информацията и влошени изпълнителни способности.

“Участниците с по-лоши модели на активно поведение (комбинация между физическа дейности и увеличено време на гледане на телевизия) имат по-голяма вероятност да страдат от влошени когнитивни функции“, се казва в проучването. Въпреки това няма данни вербалната памет да се влошава от повечето време, прекарано пред телевизора. Учените обаче не са провели тестове на доброволците в началото на наблюдавания период, което затруднява сравняването на получената по-късно информация.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.