img

Учени откриха звезда, която е 570 млрд. пъти по-ярка от Слънцето!

/
/
/
859 Views


Ярка звезда
Астрономи са открили най-ярката звездна експлозия, засичана някога – свръхнова, която свети по-силно от целия Млечен път, пише The Guardian, цитиран от „Фокус“. Международният екип, идентифицирал “най-мощната свръхнова, наблюдавана в човешката история”, е публикувал проучването си в журнала Science. Астрономите са открили рекордната свръхнова миналата година с помощта на мрежа от телескопи, намиращи се по целия свят.

Смята се, че свръхярките звездни експлозии са рядко събитие. Новооткритата свръхнова пък е особено рядка. Тя е над два пъти по-ярка от която й да е свръхнова, наблюдавана до момента, включително предишните носители на рекорди. В пиковите стойности на интензитета си тя е вероятно 20 пъти по-ярка от целия Млечен път. Според някои изчисления е дори 50 пъти по-ярка. Сиянието й е 570 милиарда пъти по-силно от това на Слънцето.

Ръководителят на изследването, Субо Донг от Пекинския университет в Китай, казва, че когато е научил за мащаба на откритието миналото лято е бил “твърде развълнуван, за да спи през остатъка от нощта.” Колегата му изследовател Бенджамин Шапи от Института “Карнеги” в Пасадена, Калифорния първоначално не е повярвал на резултатите, които са изглеждали “сюреалистични”. “Открития като това са причината да съм астроном,” посочва Шапи. “Природата е изключително интелигентна и често с повече въображение от нас.”

Нареченият ASASSN мега взрив се намира в галактика, разположена на приблизително 3.8 милиарда светлинни години. Точно коя е галактиката все още не се знае и това не е единствената загадка. “Механизмът на експлозията и енергийният източник остават обгърнати в мистерия, тъй като съществуващите теории се затрудняват да обяснят невъобразимото количество енергия, излъчено от ASASSN-15lh,” изтъква Донг.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.