img

Учени откриха библейският град Содом?

/
/
/
855 Views

СодомУчени вярват, че са открили библейския град Содом, след като попаднали на разкопки в Йордания, които много приличат на библейското описание в Стария завет. Учените смятат, че разкопките близо до Талл ел-Хамаам датират между 3500 и 1540 г. пр. Хр. Изследователите вярват, че това е градът на греха.

Разкопката е най-голямата в цялата зона и е ориентирана на изток от река Йордан. Градът е бил преуспяващ, ако се съди по изкопаните предмети, но изведнъж е бил изоставен. Содом е бил един от най-големите градове в Йордания и се смята, че е имал огромни запаси от вода, което го превръща в много екзотична точка. През него са минавали най-много търговци, което мотивирало месните да издигнат дебели стени и кули, с които да се предпазват от нападения.

Според Библията, градът бил унищожен, след като ангелите не успели да открият нито един праведен човек зад стените. Антрополозите вече съобщават, че са открили стени с дебелина от 5.2-метра, както и височина от 10 метра, които постепенно са опасали целия град. Никой още не може да знае какво се е случило в края на бронзовата ера, когато градът бил изоставен и погълнат от пустинята.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.