img

Учени алармират: Възможни са масирани атаки на астероиди към Земята

/
/
/
752 Views

АстероидиПланетата Земя може да е изправена пред по-голям риск от астероиди, отколкото сме смятали до сега, предупредиха група астрономи, според които трябва да държим под око някои от по-отдалечените от земята комети. Повечето изследвания за възможността небесни тела да се ударят в земята се фокусират върху обекти в астероидния колан между Марс и Юпитер посочват изследователите.

Според тях обаче откритието през последните двадесет години на редица големи комети с големи орбити, изисква разширяване на списъка с потенциални заплахи за Земята. Тези комети от лед и прах, чийто диаметър е между 50 и 100 км., имат нестабилни, елипсовидни орбити, които започват още отвъд Нептун – най-отдалечената от Слънцето планета в нашата система.

Техните траектории на движение пресичат тези на гигантите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, чиято гравитация понякога отклонява комети към Земята – веднъж на средно 40 000 – 100 000 години. С приближаването си към слънцето и неговата топлина тези обекти започват да се разпадат, което създава тяхната характерна опашка. „Разпадането на подобни големи комети би създало прекъснати, но продължителни периоди от бомбардиране, което може да продължи до 100 000 години“, се казва в текста на изследователите.

“През последните три десетилетия ние инвестирахме много усилия в проследяването и анализирането на риска от сблъсък на Земята с астероид“, каза един от авторите на изследването Бил Напиър от Университета в Бъкингам. „Ако сме прави, то тези отдалечени комети могат да бъдат наистина опасни и е време да започнем да ги разбираме по-добре“, допълни той. Въпреки предупрежденията на учените, според тях заплахата за земята от подобни комети не е непосредствена.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.