img

Топ синоптик алармира: 44 градусови жеги и градушки през юни!

/
/
/
802 Views
Сподели с приятели

Жега и градушки през юниДоц. Илиан Господинов е един от най-известните  експерти по дългосрочни прогнози за времето. Работи в Националния институт по метеорология и хидрология на БАН. Завършил е физика, има докторска степен от университета в Тулуза, Франция.

Интервю на Мира Радева

– Тази година дните през април са значително по-горещи от обикновено. Май отдавна не е имало такава топла пролет, г-н Господинов?

– Вярно е! Целият април беше топъл, особено няколко дни от средата на месеца. Синоптиците дори регистрираха рекорди – примерно във Велико Търново беше измерена рекордно високата за този период температура от 30,3 градуса. Признавам, че пролетта е доста топла, но това не е аномалия на времето! Причината са циркулационни  особености на атмосферата в европейския регион. В продължение на няколко дни към България се изнесе много топъл въздух.

– Докога ще продължи този процес?

–  Не бързайте да се радвате, ситуацията ще се промени. И над страната ще се установи трайно едно по-нормално пролетно време, хладно и с валежи. Но като цяло, пролетта ще бъде топла.

– Хората се вълнуват ще вали ли на Великден или ще е слънчево? А на Гергьовден?

– Още е рано да се даде категоричен отговор. Ние , синоптиците, сме предпазливи хора.

-Вероятно защото често ви критикуват. Но като специалист по сезонните и дългосрочни прогнози, които са най-трудни, все пак имате лично мнение!

– Така е. Ще ви призная – по-дългосрочните прогнози са плъзгава материя, те са ненадеждни. За да посочат точно в определени дни какво ще е времето. В интерес на истината преди няколко дни колегите синоптици твърдяха, че на Великден времето ще е мрачно и ще вали дъжд.

– Сега май обърнаха на 180 градуса предвижданията си?

–  Вярно е, после се прокрадна друга прогноза, която важи и за момента, но не зная докога. По-точно – по-топло и слънчево време ще ни зарадва по Великден. Иска ми се тази прогноза да е вярната. Но нека изчакаме поне до петък …

– Много сте предпазлив ,г-н Господинов!

– Защото обичам точността.

– Хубавите априлски дни не са ли логично продължение на отминалата много мека за България зима?

–  О, не! Имало е направо мразовити месеци април, въпреки изминалата преди тях топла зима! Никаква връзка няма между двата сезона.

– Добре,  какъв месец май се задава – дъждовен или сух и слънчев?

– Топлият период през април ще приключи още в края на месеца. В началото на май времето ще захладнее и трябва да се подготвим за повече валежи. Особено през първата половина на месеца. Същата прогноза се отнася и за юни – и тогава ще има нормално количество валежи. По принцип тези два месеца са известни с най-обилните си дъждове.  Тази година се очаква те да са около нормалните. Малко вероятно е двата месеца да са сухи.

– Какво разбирате под очаквани нормални валежи? Потопи ще има ли, примерно, в София?

– През май в София се очакват 73-75 л кв. м за целия месец. В  Пловдив – 55- 65 л кв. м,. на морето ще вали по-малко, примерно в Бургас  вероятно ще паднат 43-50 л. кв. м. Това не са плашещи цифри, те са нормални за сезона.

– Но всички помним потопа в кв. Аспарухово на Варна преди две лета. Има ли гаранция, че същият ужас отново няма да ни сполети?

– Никой не може да даде такава гаранция. Нима не виждате как синоптичните прогнози понякога се сменят не с дни, а с часове. Сутрин се обявява една климатична картина, след обяд – съвсем друга. Много сложни процеси влияят върху времето.

– Някои ваши колеги – синоптици вече чертаят картината на наближаващото лято. Според тях тази година се очакват големи жеги? Вярно ли е?

– Да, тази година очакваме лятото да е със средни сезонни температури по-високи от нормалните. Или да бъде подобно на миналата година, казано иначе – то ще е горещо. Не мога да се ангажирам със строга конкретна температурна прогноза, но според мен термометрите на места е много вероятно да показват и 38-44 градуса. Става дума за юли и август. Това са едни от най-високите, измервани въобще в България, температури. Вероятно jакива ще бъдат измерени в Дунавската равнина, в Тракийската низина и др.. Според мен, обаче, тези много високи температури не са най-важните. Далеч по-съществено е колко време ще продължат жегите – дали броени дни, дали седмица или месец. Защото горещините предизвикват сериозен дискомфорт у хората. Мнозина не могат да понасят жегите, хиляди българи страдат от високо кръвно налягане и др. и високите температури са убийствени за тях.

– Продължителни ли ще бъдат тези опасни периоди?

– Аз лично мисля, че особено жарките периоди това лято ще бъдат с продължителност не повече от 5 до 7 дни. По принцип толкова високи температури наблюдаваме след продължителен период на горещо време, тогава се получава едно натрупване, известно като „гореща вълна”. Но трябва да имаме готовност за тях, а не да ни изненадат неприятно. В крайна сметка не за първи път ще ни се случи да преживеем жеги от 35-40 градуса. Искам да подчертая, че т.нар. сезонни или дългосрочни прогнози за високите температури са доста по-надеждни, отколкото прогнозите за валежите.

– Много често в горещините има и гръмотевични бури с градушки. Неотдавна такава градушка съсипа колите на столичани?

– Разбира се, че я помня много добре тази градушка в София. Сега очакваме лято с близки до нормалните валежи.  Не, по скоро сухо лято. И по този показател то ще прилича на миналото лято. Но гръмотевични бури с градушки ще има, те са нещо съвсем нормално за България. Това е причина в България да има и система за борба с градушките. Е, не мога да кажа колко големи ще са ледените зърна, но нека и за тях да бъдем готови. Вероятно бурите ще се разразят най-вече през май и юни, но също и през юли. През втората половина на лятото намалява вероятността за такива градушки.

Източник: ПИК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.