img

Тодор Танев: Назначиха Кунева на моето място заради 2 млрд.!

/
/
/
917 Views

Тодор Танев и КунеаДБГ искаха това министерство и го получиха. Това призна в прав текст бившият просветен министър Тодор Танев. „ДБГ нямаха министерство. Те се вълнуваха от това министерство. Г-н Вълчев е бил единственият министър, който е бил цял мандат в това министерство. Те искаха това министерство и накрая го получиха“, обясни Танев пред телевизия BIT.

Според политически наблюдатели в реформаторския блок се очакват люти битки. Драмата с назначаването на Меглена Кунева за просветен министър, срещу която скочиха хората на Радан Кънев, изобщо не е приключила. Тепърва започвала голямата битка между уж излезлите в опозиция от ДСБ, и ДБГ на Кунева, подкрепяна от СДС на Божидар Лукарски, предстои. Зад привидно партийните интриги обаче на практика ставало въпрос за едни 2 млрд. лева, които ще бъдат контролирани и разпределяни от новия министър на образованието, разкриват стари седесари, твърди ежедневник.

Тези пари са освен бюджетните и задаващите се 1,37 млрд. лева от ЕС по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, които тепърва предстои да се усвояват. Министерството на образованието и науката ще е новото Министерство на земеделието по гълтане на европари. А Даниел Вълчев – бивш просветен министър и дясна ръка на партийната си лидерка Кунева, щял да дърпа конците в МОН.

Преди няколко дни напусналият зам.-лидерското място в ДСБ здравен министър Петър Москов прогнозира тежки организационни и структурни промени в РБ. Той ги свърза именно с избора на лидерката на ДБГ Меглена Кунева за просветен министър.

По отношение на големите пари, които ще се разпределят в МОН, вчера вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев коментира: „С разпределените 1,3 млрд. лева за образование Кунева няма да се разпорежда еднолично и на база спонтанни хрумвания“. Той подчерта, че цялата система за управление на европейските пари е много сложна и обхваща различни ведомства – и неговото, и Министерството на финансите, и други структури. „Това е колективна игра, никой не може сам да определя с какви пари кое да бъде финансирано“, предупреди Дончев.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.