img

Ти да видиш! Учени разработиха машина, която превръща урината във вода!

/
/
/
225 Views

УринаБелгийски учени обявиха, че са създали машина, която превръща урината в питейна вода и тор чрез използване на слънчева енергия, предаде Ройтерс.

Технологията може да бъде приложена в земеделски райони и в развиващите се страни. Съществуват и други опции за пречистване на водата, но системата, разработена от учени от университета в Гент, се отличава с това, че използва специална мембрана и малко енергия. „Можем да получим тор и питейна вода от урина чрез използване на прост процес и слънчева енергия“, заяви Себастиан Дерез от университета, цитиран от БТА.

Урината е събирана в голям резервоар и подгрявана в захранван със слънчева енергия бойлер, преди да премине през мембраната. След преминаването й се получава вода и се отделят калий, азот, фосфор. Машината бе използвана в рамките на 10-дневен музикален и театрален фестивал в Гент, като от урината на участниците бяха получени 1000 литра вода. Целта е в бъдеще да се инсталират по-големи версии на машината в спортни зали или на летища, но също в земеделски райони в развиващите се страни, където снабдяването с питейна вода и торове е недостатъчно.

Източник: ПИК

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.