img

Таен план на ЕС: Пращат 3 милиона бежанци на Балканите?

/
/
/
792 Views
Сподели с приятели

БежанциВ близко бъдеще не е изключено съвсем близо до България да се настанят до 3 млн. бежанци. Това предвижда неоповестен засега план на Евросъюза, твърди гръцкият вестник Protothema, който разполага с документа.Той предвижда създаване на специална транзита зона на територията на южната ни съседка, която да поеме до 3 млн. мигранти. Засега обаче не е ясно къде точно е идеята да бъде разположена тя и дали изобщо това е уточнено в плана. Ако това обаче е вярно, далеч не е изключено въпросната зона да бъде разположена някъде по крайбрежието, съответно да бъде много близо и до България. От различните точки на браздата ни с Гърция до Бяло море разстоянието е около 100 км.

Според публикуваната от изданието информация документът е бил създаден на 10 октомври т.г. и съдържа мерки, чиято цел е ЕС да окаже сериозен отпор на бежанците, които буквално вече заливат Европа. Едва ли е изненадващо обаче, че планът предвижда това да стане за сметка на държавите от източната част на общността. Иначе идеята предвижда в тази транзитна зона мигрантите да преминават през изключително сериозни проверки и да се отсяват тези, които имат основание да търсят убежище в Европа.

Според гръцкия вестник числото 3 млн. не е избрано случайно и не става въпрос за прогноза. А това е „техническо предложение“, при образуването на което са отчетени предварителните оценки за макроикономическото въздействие на бежанската вълна и по-конкретно данните за брутния вътрешен продукт на страните от ЕС, вътрешните финанси и пазара на труда в общността, предаде „РИА Новости“.

В замяна на създаването на транзитната зона на гръцка територия Брюксел предлага на Атина сътрудничество в охраната на границите. Част от предложенията са пристанищата в южната ни съседка да започнат да се управляват съвместно между гръцките и европейските власти, в бреговата охрана сериозно участие да вземе европейската служба Frontex, както и съвместни патрули на гръцки и чуждестранни кораби в Егейско море.

Освен това се предвижда и активно участие на служители на Европол на територията на южната ни съседка. Служители на службата ще проверяват и разследват на място подозрителните лица, съмнения и сигнали за връзки с терористични организации на някои от мигрантите, а също и да преследват и арестуват тези, които се смята, че са опасни за ЕС. Паралелно с това от Европол ще създават и попълват специална електронна база данни с профили на всички лица, влезли през границата. Това ще става на базата на съществуващата в момента система Passenger Name Record Data, което означава, че данните на мигрантите ще са на разположение на всички контролни органи в Европа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.