img

Светът очаква Li-Fi – 100 пъти по-бърз от Wi-Fi

/
/
/
969 Views

Li-FIИнтересът към Li-Fi технологията за обмен на данни с помощта на светлината (VLC) нараства експоненциално и съвсем скоро ще започнем да чуваме много повече за тази безжична технология за обмен на информация, която наистина може да замени познатата на всички Wi-Fi безжична връзка, пише kaldata.com.В стерилни лабораторни условия бе постигната скорост от 224 Gb/s и очевидно потенциалът на Li-Fi е огромен и тази технология действително може да промени начина, по който се свързваме с Интернет.

За пръв път в света, Li-Fi бе използвана в реалния свят – в офиси и производствени сгради в столицата на Естония – Талин. Естонците съобщиха, че са постигнали в реални условия скорост от 1 GB/s, а това е 100 пъти по-бързо от средната скорост на безжичната Wi-Fi връзка в наши дни.

„Стартирахме няколко пилотни проекта в различни сектори на индустрията с използване на VLC технологията“, каза Дийпак Солански, генерален директор на естонската компания Velmenni. „Създадохме интелигентно осветление в промишлена среда, при което комуникацията и обменът на данни става с помощта на светлината. Подпомогнахме и друг пилотен проект, в който частна фирма използва Li-Fi мрежа за достъп до Интернет в офиса“, добави той.

Li-Fi е изобретена от професор Харалд Хаас от университета в Единбург, Шотландия през 2011 година, когато той демонстрира, че чрез светлината на само един светодиод е възможно предаването на далеч повече данни, отколкото чрез клетъчна кула. Ако се замислим, постигнатата в лабораторни условия скорост от 224 Gb/s е действително голяма – това са 18 филма с размер 1,5 GB всеки от тях, които могат да се изтеглят само за една секунда.

Li-Fi технологията използва обмен на данни с помощта на видимата светлина (Visible Light Communication, VLC) – електромагнитно излъчване с честота от 400 до 800 THz. Използва се кодиране, което малко напомня на Морзовата азбука – включване и изключване на светлина по определен начин, даващ възможност за обмен на двоичен код.

Скоростта на превключване на светодиодите е много голяма и по принцип е невъзможно да се забележи от човешкото око.

Ползата от Li-Fi технологията пред Wi-Fi, освен със значително по-голямата скорост за обмен на данни е и това, че светлината не преминава през стени, като по този начин комуникацията е по-надеждна и има по-малко смущения между безжичните устройства.

Li-Fi навярно няма толкова бързо да измести Wi-Fi и през следващото десетилетие двете технологии могат да се използват заедно и да се допълват, за да се постигне по-надеждна и ефективна комуникация.

Компютърни експерти от целия свят работят върху създаване на евтини Li-Fi устройства. Миналия месец се появи информация, че професор Хаас и неговия екип са основали компанията PureLiFi, която предлага plug-and-play устройства със защитена Li-Fi връзка, осигуряващи скорост от 11,5 MB/s. Френската Oledcomm съобщи, че започва внедряването на собствена Li-Fi технология в болниците.

Ако въвеждането на Li-Fi технологията в Естония се окаже удачно, напълно е възможно съвсем скоро да се сбъдне мечтата на професор Хаас за осигуряване на достъп до Глобалната мрежа чрез светодиодни лампи в домовете.

„Всичко, което трябва да се направи е един малък чип за всяко светодиодно осветително устройство, който ще комбинира и двете функции: осветяване и безжичен пренос на данни“ – зави Хаас. В бъдеще ще имаме не просто 14 милиарда лампи, а 14 милиарда Li-Fi устройства, които ще осигурят един по-чист, по-зелен свят и дори по-светъл свят.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.