img

Супервулканът Иджен – портал към ада?

/
/
/
942 Views

Уникален природен феномен ще спре дъха ви пред величествените снимки, запечатали как бълва синя лава от кратера на вулкан. Това невероятно чудо е разположено на прочутия остров Ява.Вулканът Иджен, чиято височина е 2386 м, всъщност е част от група стратовулкани. Самият Иджен е известен като най-голямото киселинно езеро в света и е част от националния парк Кавах Иджен в Индонезия. Кратерът, който е запълнен с вода, има диаметър над 720 м и дълбочина над 200 м.

От стените му проникват серни газове и се наслагват като дебела кора. Местните хора я стържат на ръка и я транспортират към долината. Синият пламък, който се намира в центъра на вулкана, е резултат от горяща сяра, чиято температура може да достигне до 600 градуса по Целзий, а пламъците – до пет метра височина.

„Син пламък” на Източна Ява е най-голямото подобно природно явление в целия свят.

Вулканът е активен и през юли 2012 г. правителството в страната настоя местното население и туристите да бъдат особено бдителни. Въпреки това повече от 200 миньори ежедневно работят в кратера сред токсичните изпарения.

В най-голямата мина за сяра в Индонезия добивът е ръчен. Работниците къртят кондензиралата и изстинала сяра от фумаролите и с товар от 80-100 кг се отправят по стръмната пътека нагоре към ръба на кратера. След това ги очакват още 3 км слизане до мястото, където сярата се претопява и подготвя за транспортиране. Фумаролите бълват стотици кубически метри серен диоксид и при неблагоприятен вятър и влажност, атмосферата на дъното на кратера представлява задушлив аерозол от сериста киселина.

На моменти те обгръща гъста млечнобяла мъгла. По кожата си усещаш горещия полъх от недрата, очите смъдят и сълзят, кашлицата раздира дробовете ти и не смееш да направиш крачка между канарите, защото виждаш не по-далеч от обувките си.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.