img

СУ-34 – най-добрият бомбардировач на руската армия!

/
/
/
810 Views

СУ-34Стотният изтребител-бомбардировач Су-34 е напуснал монтажното хале на Новосибирския авиационен завод „В. Чкалов”, съобщи на 19 август във Facebook руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.Су-34 представлява мащабна модернизация на Су-27. Първият полет на опитния екземпляр се състоял още през 1990 г.

Готов е за серийно производство през 2006 г., но договор с Министерство на отбраната е сключен през 2008 г. През 2012 г. е приет на въоръжение. По класификации на НАТО е Fullback (Защитник).

Няколкото готови машини взели участие във войната в Южна Осетия през 2008 г., водейки радиоелектронна борба с грузинската ПВО с помощта на станциите за смущения „Хибини”. С противорадиолокационна ракета унищожили ключова РЛС край град Гори.

Според главнокомандващия ВКС Виктор Бондарев Су-34 в перспектива ще заменят фронтовите бомбардировачи Су-24 и щурмовите Су-25. В рамките на държавната програма за въоръженията до 2020 г. ВКС трябва да получат не по-малко от 200 машини.

Су-34 е уникална машина – работи с еднаква ефективност във всяка част от денонощието и при различни метеорологични условия. Предназначен е да нанася ракетно-бомбени удари по земни цели и поразяване на въздушни цели на противника, като позволява при маневриране да достига претоварване до 7,5g.

Самолетът притежава възможност да лети в режим на автопилот на пределно малка височина, следвайки релефа на местността.

Уникална особеност на машината станала и втората РЛС за обзор на задната полусфера – системата предупреждава екипажа за опасност и може да отговори с управляеми ракети.

Освен с авиационни бомби ОФАБ-500 и с корегируеми авиобомби КАБ-500, Су-34 може да носи и ракети клас „въздух-въздух”: до шест ракети с малка далечина Р-73 и до осем ракети със средна далечина Р-27.

Източник: Блиц

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.