img

Студенти ще гласуват на референдум дали да има вечерен час!

/
/
/
907 Views

Студентско общежитиеСофийският университет ще проведе референдум между студентите, настанени на общежития, дали блоковете им да бъдат заключвани между полунощ и 6 часа всяка сутрин. Решението за допитването било взето, след като ръководството на поделение „Социално битово обслужване“ (СБО) към Алма матер без предупреждение въведе за седмица новия пропусквателен режим и си навлече гнева на живеещите в Студентски град.

Първоначалната идея била да се повиши сигурността за студентите в почивните дни около 3 март, пише „Телеграф“. Заповедта за заключването била сведена до домакините на блоковете по телефона. Тъй като била неофициална , някои не се съобразили. Други обаче завардили входните врати на общежитията още на националния празник. За да влязат студентите трябвало да покажат картите си, а пазачът ръчно активирал устройството за отключване на вратата.

Тъй като повечето младежи тогава били по родните места, почти нямало ответна реакция. Проблемът дошъл, когато от СБО удължили мерките за сигурност и след празниците. В неделя се оказало, че студентите, излезли на дискотека, не могат да се приберат по стаите си, защото не носили документ да докажат, че живеят в блока.

След десетки скандали с охранителите, някои отишли да спят при приятели в стаи на УНСС или Техническия университет. За гостуването обаче трябвало да платят между 15 и 20 лева на човек. Имало случаи на работещи младежи, които след приключване на смяната си в 4 часа сутринта също не били допускани в общежитията въпреки горещите им молби.

Вчера възпитаниците на Алма матер, които работят в университетското радио „Реакция“, излязоха с открито писмо до ректора проф. Анастас Герджиков, в което заявяват, че рестрикциите са унижение за всички студенти на висшето училище и нарушават правата им на свободни граждани.

Малко по-късно заповедта за заключване на общежитията беше свалена. От вуза обясниха, че ще проведат допитване сред студентите, настанени на общежитие, дали са съгласни с подобен пропускателен режим и ако не, ще чакат техните предложения.

Все още не е ясно кога ще се проведе референдумът, но вероятно ще бъде под формата на анкета на страницата на поделение „Социално-битово обслужване“.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.