img

Странджанска Кръстова гора край Бродилово пречиства и изцелява (Снимки)

/
/
/
298 Views
Сподели с приятели

Втора Кръстова гора – място със същия силен енергиен заряд, като този в Родопите, се крие в сърцето на Странджа, разкриват жители на село Бродилово.

Местността „Св. Богородица“ с параклис, носещ името на Божията майка, се намира на около 2 км югозападно от селото.

Според местно предание монах от Кръстова гора разказвал, че в Странджа има едно място, което по святост не отстъпва по нищо на прочутия християнски център в Родопите.

Поверието разказва, че ако се преспи една вечер в местността, човек получава същото пречистване, както и на Кръстова гора.

Местните вярват още, че до параклисчето тече аязмо с лековита вода. Наричат я „букова“ и казват, че трябва да се пие „мълчана“.

Параклисчето „Св.Богородица“ е сгушено сред вековни дървета, между които са сковани маси и пейки. Всяка година около християнския празник Успение Богородично през август бродиловци се стичат в святата местност, извървявайки пеша разстоянието до параклиса.

Празникът започва с отслужване на тържествена Света литургия, при която се освещава храната и курбаните, а след това се раздават за здраве и благоденствие.

По пътя за параклиса пък се намират едни от най-богатите находища на странджанска зеленика – емблемата на Странджа, която цъфти усилено през май.

За значимостта на местността „Св. Богородица“ потвърждават и археолози, които през 2008 г. разкриват тракийски могилен некропол със сводеста гробница.

Пет години по-късно при разкопки в близост до могилите е разкрит и владетелски дом, който се счита за собственост на тракийски аристократ, погребан в гробницата.

Странджанската Кръстова гора се намира на около 2 км. от село Бродилово.

Странджанската Кръстова гора се намира на около 2 км. от село Бродилово.

Източник: mila

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.