img

Срам и позор! Легендарният параход „Радецки“ гние, няма пари за поддръжка!

/
/
/
1248 Views
Кораба Радецки
Радецки се руши от безхаберието на Министерство на културата

Легендарният параход „Радецки“, който е превърнат в музей се разпада, а правителството не прави нищо за поддръжката му. Корабът вече е пуснал котва за зимният сезон, но все още е отворен за посещения, въпреки лошото си състояние. От Министерството на културата са обявили дарителска кампания, с която да се осигури чамов материал за нови стъпала, парапети и пейки.

Антоин Руинов, който е от Козлодуй си спомня, как през 1966-а година е участвал с дарение за реставрацията на родната светиня. „Бяхме ученици и събирахме железа от ТКЗ-то, от разни котли. Наградиха ни и отидохме с кораба до Виена“, разказва той и се връща към старите времена, разхождайки се с внучката си по рушащият се „Радецки“.

В момента се извършват дребни ремонти по парахода, които също са от дарения, но като цяло дървената част е в трагично състояние. Главният механик – Румен Стефанов признава, че „Радецки“ е минал технически преглед в ДИК и дори може да плува по вода, а капацитетът му е до 100 пътника.

Веднага след обявяването на дарителската кампания за възстановяването на парахода са започнали даренията на будни българи, а цялата сума, която трябва да се събере е 8 300 лв. Вместо Министерството на културата да отдели тази малка за тях сума, отново гражданите трябва да събират пари, за да реставрират нещо, което е част от националното богатство на България.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.