img

Ще има ли режим на тока? Мини Марица-изток остава без пари!

/
/
/
1557 Views

"Мини Марица-изток"„Мини Марица-изток“, което е най-голямото предприятие за добив на въглища в България, е на крачка от фалит. Дружеството е почти без никакви финанси, не може да плаща задълженията си и в най-скоро време може да бъде обявен фалит. Синдикатите поискаха среща с премиера Бойко Борисов и БЕХ, за да се избегне крах на предприятието.

„Мини Марица-изток“ дължи над 80 млн. лв. на своите доставчици, а междуфирмената задлъжнялост в енергетиката става все по-голям проблем за страната ни. Въгледобивната компания има да получава около 370 млн. лв. от четирите ТЕЦ-а, на които доставя от черното гориво, но и те не получават редовно парите си от НЕК, което логично води до мащабна криза в сектор енергетика.

НЕК дължи над 900 млн. лв. само към двата американски ТЕЦ-а, но КЕВР продължава да нехайства и вместо да се направи анализ и одит на тези дружества, за да се види къде потъват парите, единствените решения, които се вземат е увеличаване цената на тока.

Множество специалисти са на мнение, че НЕК трябва да се капитализира, а пък от „Мини Марица-изток“ заявиха, че съвсем скоро може да се стигне до общонационален протест и затваряне на дружеството, което от своя страна ще доведе до още по-голяма криза и най-вероятно до режим на тока, което пък може да бъде пагубно за бизнеса.

Един от малкото варианти за решаването на проблема е, БЕХ да изтегли заем от 650 млн. лв, като дори бе обявен конкурс за избор на кредитор, на който се явиха едва 2 компании, но те искат гаранция за заема, който БЕХ не може да даде. От друга страна, финансовият министър Владислав Горанов изтегли над 20 млрд. държавен заем, но пари за енергетиката отново няма, както няма и за най-бедните българи, за майките с деца, за бедстващите, за развитие на икономиката и така нататък.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.