img

ШПИГЕЛ: Много европейски компании помагат на Ислямска държава!

/
/
/
544 Views

Ислямска държаваЕвропейски фирми осигуряват техническо оборудване за интернет достъп на групировката „Ислямска държава“ (ИД), която използва глобалната мрежа за своите комуникации и пропаганда, пише германското сп. „Шпигел“. Нито една терористична организация не използва интернет толкова успешно, за да рекламира себе си и да набира последователи, както ИД.

А групировката действа в райони, където телекомуникационната инфраструктура е силно разрушена. Как се съчетават тези неща? Отговорът е позорен за Европа: има и европейски фирми, които предоставят възможност на терористите да разпространяват своята пропаганда, изтъква изданието, цитирано от БТА.

Не е ясно дали тези компании правят това съзнателно, но важното е, че те биха могли да знаят, показват документи, до които е получило достъп списанието. А от техническа гледна точка те могат да прекъснат съобщителните канали – веднага и без особени усилия.

Според „Шпигел“ в Сирия и Ирак са инсталирани хиляди устройства, които позволяват да се установи сателитна връзка с интернет. Голяма част от тях се намират в райони под контрола на ИД. Оборудването пристига в Сирия през Турция, а сред фирмите, които доставят интернет и необходимата техника, са водещи европейски сателитни оператори като Eutelsat от Франция, Avanti Communications от Великобритания и SES от Люксембург.

Холандското пристанище Ротердам, което е третото по големина в света, е вероятно водещият пункт, откъдето тръгват доставки на сателитно оборудване за Близкия изток. Производителите са с централи в САЩ и Далечния изток, но клиентите са компании със седалища в Париж, Лондон или Люксембург, отбелязва германското списание.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.