img

Съвети за сигурност за вашия нов дом

/
/
/
433 Views

След като стресът от проектирането на новия ви дом и преместването в него е отминал, е време да помислите за сигурността му.

Когато купуват жилище за първи път, хората често пренебрегват сигурността; те са свикнали, че сигурността се осигурява от наемодателя или комплекса под наем, и дори не се сещат за други защитни елементи, освен за ключалките.

За щастие безопасността на дома ви не винаги е на висока и недостъпна цена. В много случаи най-обикновените действия могат да защитят дома ви отлично.

Прости и интелигентни съвети за домашна сигурност

Като купувач на жилище за първи път, има вероятност да разполагате с ограничен бюджет, поради което не искахме в тази статия да използваме очакваната фраза и да кажем „инвестирайте в система за контрол на достъп“; Въпреки че система за контрол на достъп е много добра предпазна мярка, не всеки може да си го позволи, а истината е, че повишената осведоменост и простите действия могат да осигурят добра сигурност и защитеност на дома ви. В края на краищата, системата за контрол на достъп задейства аларма и предупреждава вас и/или полицията, че домът ви е бил разбит, но не всички такива системи задължително затрудняват достъпа на крадеца до него.

Има много други достъпни действия, които можете да предприемете като нови собственици на жилища, за да подобрите сигурността на дома си, като на пр. възпрете взломаджиите или затрудните достъпа им до него.

 Обърнете внимание на квартала си

Голяма част от сигурността се свежда до това да бъдете осведомени. Докато се настанявате в новия си дом, наблюдавайте заобикалящата ви среда. Какви коли карат съседите ви? Кога се прибират вкъщи и кога отсъстват? Запознайте се с района и нормалното поведение в квартала, за да можете да разпознаете нещо (или някого) необичайно, когато то се случи. Поискайте от местното полицейско управление карта на престъпността и прочетете рубриката „Полицейски доклади“ в местния вестник, за да се запознаете с всички престъпления, които се случват, и с местата, където се случват.

Запознайте се със съседите

Говорейки за запознаване с квартала, излезте и се представете и на съседите. Не е задължително те да станат вашите нови най-добри приятели, но съседите, които се познават, А) са склонни да се грижат един за друг, Б) забелязват, когато нещо в дома на съседа е „не както трябва“ или подозрително, и В) съобщават за това на властите. Съседите могат да помогнат домът ви да изглежда по-обитаем, когато отсъствате, като поливат растенията, косят, взимат вестници и поща или почистват с лопата след снеговалеж.

Извършване на одит на сигурността на дома

Друга интелигентна мярка за сигурност е да направите преглед на текущото състояние на сигурността в дома си. Идентифицирайте всички входни точки (прозорци, врати, прилежащи гаражи, тераси) и помислете как можете да подобрите сигурността им. Новият дом не би трябвало да се нуждае от нови ключалки, освен ако множество изпълнители не са разполагали с копия на ключовете и ключалките не са били преправяни, преди да станете собственик на къщата. В зависимост от това какво е предложил строителят, може да искате да инвестирате в модернизирани прозорци или ключалки за врати на тераси. Добавете брави, ако домът все още не разполага с такива.

Вземете прости предпазни мерки

Дори най-простите действия могат да подобрят сигурността на дома. Окачете завеси или монтирайте щори, за да блокирате гледката към дома си. Поставете дървен прът в релсата на плъзгащата се врата, за да предотвратите нейното принудително отваряне. Свържете лампите или външното осветление с таймери, така че домът да изглежда обитаем, дори когато никой не е вкъщи.

Внимавайте кого допускате в дома си

Вероятно през първите няколко седмици в дома ви ще идват много непознати хора: доставчици на стоки, доставчици на услуги, изпълнители и др. Уверете се, че сте ги поканили. Бъдете предпазливи по отношение на непоискани доставчици, които се появяват, без да са си уговорили среща с вас. Възможно е те да проучват къщата. Опитайте се да направите всички включвания и инсталации преди да се нанесете. По този начин няма шанс някой да види ценностите ви.

Ограничете ги само до зоните, в които трябва да работят. Не правете обиколки и не показвайте къщата.

Безопасно озеленяване

Когато дойде време да озеленявате двора си, помислете за безопасността. Помислете за добавяне на соларни лампи или лампи за движение, които да осветяват входните точки и тъмните части на двора – отпред и отзад. Премахнете местата за укриване, като засадите нискорастящи храсти или цветя в близост до прозорците и вратите и ги поддържате добре подрязани. Засаждайте дървета далеч от прозорците.

Голяма част от сигурността на дома се състои в това да обезкуражите крадците да се опитат да проникнат в дома ви. Взломаджиите искат да влязат и да излязат бързо. Ако им се налага да бъркат в ключалките или да се опитват да влязат в дома на видимо място, те ще се насочат към по-лесна цел. Когато обмисляте как да подобрите сигурността на дома си, помислете за това какво би обезкуражило крадеца или би затруднило влизането му в къщата незабелязано и ще сте на път към сигурен дом.

Система за контрол на достъп

Ако все пак можете да си позволите такава система(има различни опции за различни бюджети), тя е отлична инвестиция. Системите за контрол на достъп могат да възпрепятстват крадеца и да ви уведомят за заплахата над дома ви, още преди взломаджиите да са направили първата си крачка. Системите за контрол на достъп са отлично дългосрочно решение за защита на дома ви и дори да спрат един крадец за цялото си съществуване, те ще избият многократно разходите, които сте вложили в тях.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.