img

САЩ пръсна 8 млрд. долара за нова ядрена бомба! За какво ли се подготвят?

/
/
/
754 Views

атомна бомбаСАЩ инвестира 1 трилион долара за обновяването на атомния си арсенал. Експерти смятат, че това е началото на ново състезание за ядрено надмощие между големите играчи.
Миналия месец САЩ изпробваха изтребител, въоръжен с най-новата атомна бомба. Боеприпасът В61-12 струва 8,1 млрд. долара. Тази сума обаче представлява едва 1% от цялата инвестиция в размер на 1 трилион долара за обновяването на атомния арсенал на американската армия, пише Tech Insider, цитиран от Money.bg.

Властите в Щатите твърдят, че разработването на новата технология ще спомогне за ограничаването на броя на атомните оръжия в света. От друга страна обаче някои експерти смятат, че това е началото на ново състезание за ядрено надмощие между големите играчи.

Новият START

През 2010 г. американският президент Барак Обама и тогавашният му руски колега Дмитрий Медведев подписаха споразумение, наречено New START. Според него двете държави поемат ангажимент да ограничат разгърнатите си или иначе казано разположени на различни места ядрени бойни глави до не повече от 1550 до 2018 г. Тогава Щатите са разполагали с около 2000 такива, а Русия – с около 2600.

С цел да се придържат към споразумението САЩ връщат за съхранение някои от бойните глави. Други пък преминават през програма за удължаване на живота и за подмяна на техните амортизирани компоненти.

Тук идва и ролята на B61-12, които имат подменени части и идеята е с тях да бъдат заменени четири вече остарели модела ядрени бомби. Целта е така наличният брой да бъде намален наполовина. Тази реформа на американската армия обаче ще струва солено на държавния бюджет и ще бъде доста над заложените по-рано средства. Нейната обща стойност ще бъде между 8 и 10 млрд. долара при планирани между 1 до 2 млрд. долара.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.