img

Руснаците пуснаха безшумната подводница „Варшавянка“ в Сирия!

/
/
/
767 Views

Ростов на донПостроената в Санкт Петербург нова руска подводница „Ростов на Дон”, наричана още „Варшавянка“ по името на проекта, прави преход от Северния флот към местоназначението си в Черноморския флот и вече е в източното Средиземноморие недалеч от Сирия, съобщи „Интерфакс”.

Руското военно ведомство отказва да коментира факта, като нито го потвърждава, нито го отхвърля – в цял свят по традиция координатите на подводниците са засекретени.

Източникът на агенцията напомня, че в „арсенала на подводницата има ракети „Калибр-ПЛ” като използваните от Каспийската флотилия”.

„Газета.ru“ твърди, че по време на прехода подводницата е изстреляла първите си ракети още на 17 ноември, но руското МО е отказало коментар. Вчера обаче, 8 ноември, бе оповестено, че е извършила уникален подводен пуск на ракети „Калибр“ по цели на контролирани територии от „Ислямска държава“, за което БЛИЦ съобщи.

„Ростов на Дон” е многоцелева дизел-електрическа подводница по проект 636.3 „Варшавянка”. Спусната е на вода на 26 юни 2014 г. Планирано е построяването на 6 такива подводници, като „Ростов на Дон” е втора от поредицата, но след нея са готови още две.

Подводницата може да плава автономно 45 дни. Нейното водоизместване е почти 4000 тона, дълга е 74 м, потапя се на 300 м.

В НАТО „Варшавянка” е наречена „черна дупка” заради нейната безшумност и за способността й да се скрива от радарите. Акустичната й незабележимост е постигната с нейния обтекаем двоен корпус, прибиращи се кормила, амортизиращи платформи на двигателите, намалени обороти на двигателите и специално покритие на каучукова основа. Излъчва шум от порядъка на 50 децибела, колкото е равнището на морския шум.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.