img

Руснаците отново изумяват света! Пускат в Космоса изкуствена звезда!

/
/
/
1168 Views

Изкуствена звездаПроект „Маяк” е поредното изобретение, което учени планират да стартират. Става въпрос за изкуствена звезда — спътник, която трябва да бъде второто най-ярко небесно тяло, което се вижда нощем от земята след Луната.

Група руски инженери събраха 17 500 паунда, за да изстрелят спътник, който отразява светлината и който трябва да бъде един от най-ярките обект на нощното небе, съобщава британския вестник Индипендънт, цитиран от Блиц.

Създателите на сателита, които планират да нарекат проекта „Маяк“ (фар) досега набираха средства главно чрез сайта за дарения Бумстартер и събраха над 1,8 милиона рубли (17,500 паунда), надминавайки първоначалния план за около 300,000 рубли.

Тези пари ще бъдат използвани за по-нататъшни изследвания и развитие на прототипа, а най-важната цел е апаратът да бъде пуснат в земната орбита.

Когато малкият спътник бъде пуснат, той ще се превърне в голям слънчев рефлектор във формата на пирамида, специално проектиран, за да „улови“ възможно повече слънчеви лъчи.

Инженерите твърдят, че сателитът ще се превърне в един от най-ярките обекти на небето (веднага след Луната), но целта му ще бъде и да напомня на света „Кой е бил първи в космоса“, т.е. за Русия.

Екипът вече е разговарял с руската космическа агенция Роскосмос, сателита Маяк да бъде изстрелян на ракета Союз-2, която трябва да бъде пусната в средата на годината, но не е сигурно дали той ще бъде завършен навреме.

Дарителите на Бумстартер могат да очакват различни „благодарности“ като шанс да се сдобия с картичка със звездата „Маяк“ или да получат пропуск за космодрума в Байконур, където на живо да наблюдават старта.

Въпреки че една от целите на „Маяк“ е да напомни на света за „руската доминация“ и е един вид жест към изчезналия Юрий Гагарин, инженерния екип се надява, че с него ще насърчи младите хора да се занимават с наука и изследване на Космоса.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.