img

Руски медии забъркаха България в международен скандал! Терористите от ИДИЛ стрелят с наши калашници!

/
/
/
672 Views

КалашникБългария е в центъра на мащабен оръжеен скандал с ислямистка следа, пише Вести.ру, като се позовава на разследване на американското издание BuzzFeed. Станало е ясно, че оръжие, което САЩ са купували от български фирми, за да го предадат на така наречената сирийска умерена опозиция, в крайна сметка е попаднало в ръцете на радикални групировки, такива като ИДИЛ. Автомати „Калашников“, както и гранатомети и тежки картечници- цялото това оръжие на терористите в Сирия може да е българско. Такива изводи правят експертите от обнародваните данни за доставките на България на въоръжение зад граница.

В таблица на сайта на министерството на икономиката на страната се вижда, че един от най-големите закупчици в Саудитска Арабия. Тя е купувала стари, още от съветско време Калашници и РПГ. Обаче на въоръжение при самите саудитци в момента не е съветско, а натовско оръжие, при това не старо а най-съвременно. Защо тогава го е купувала? „За да го предаде на своите екстремисти“, уверен е експертът Константин Сивков.

България не за първи път се замесва в големи оръжейни скандали. Преди няколко месеца стана известно, че именно в тази страна САЩ са купували автомати, за да въоръжават т.нар. умерена опозиция. Нещо повече, на полигона в Анево са обучавани активисти на тази опозиция. Това стана известно, когато при взрив на гранатомет загина американски инструктор, припомня Вести.ру.

„Това за мен не бе неочаквано. В България – и то не само на този полигон, подобно обучение е ежедневие“, казва полковник Николай Марков, оръжеен експерт.

Действително бъгарските власти може и формално да не участват в тази търговия и подготвка, отбелязва Вести.ру. Според разследване на американското издание BuzzFeed, Пентагонъте е закупувал българско оръжие чрез компанията Purple Shovel. Сумата на договора е почти 25 милиона долара. Тя е прадавала средствата на някаква си фирма Regulus Global, а от там те са постъпвали в българската „Алганс“.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.