img

Русия ще работи за създаването на свръхзвуков транспорт!

/
/
/
1097 Views

Транспорт„Хиперлуп технолоджис” (Hyperloop Technologies) води преговори с руски инвеститор за финансиране на изграждането на нов вид транспорт, съобщи RT, цитирайки изказване на изпълнителния директор на компанията по време на Световния икономически форум в Давос. Той вярва, че правителството ще се запали по идеята.

Представете си една обикновена пневматична тръба, използвана за предвижването на малки обекти в капсули, но с много по-голям мащаб и с повече хора вътре. Инженери от САЩ наскоро разработиха система, с която могат да пренасят най-малко 28 души в една капсула на дълги разстояния във вакуумна тръба, с капсули заминаващи на всеки 30 секунди.

Първата цялостна система за пътуване в момента се изгражда в Калифорния, и ще бъде готова за пускане около 2019 г., казва главният оперативен директор на „Хиперлуп технолоджис” Бибоп Греста, цитиран от RT.

Руски частен инвеститор, чието име се пази в тайна за сега, обмисля дали да финансира проекта „Хиперлуп” (Hyperloop) за Русия, каза още той.

„Говорим с руски частен инвеститор, който да изгради първото трасе в Русия и сме анализирали различните възможни маршрути между различните градове”, каза Греста. „Може да се предвижите от Москва до Санкт Петербург за 35 минути”, добави той.

Той не желае да разкрва подробности за сделката, защото все още не са подписани споразуменията. Единственото нещо, което Греста изясни е, че инвеститорът може да не е единственият, който ще финансира проекта, тъй като руското правителство също се интересува от „Хиперлуп”.

„Хиперлуп” има очевидни предимства пред другите видове транспорт, казва той. На първо място, струва „10 пъти по-малко, отколкото всяка друга система”. Разходите могат да бъдат намалени, защото „Хиперлуп” работи на енергия, произведена от вятър, геотермални източници и кинетичната енергия, която се произвежда от движението на капсулите. На второ място, в сравнение с железопътния транспорт, тръба построена на пилони е по-удобна, тъй като не стои на пътя на други транспортни средства.

Бизнесменът се чувства оптимист за перспективите на компанията в Русия. По думите му, Русия е „перфектната страна за „Хиперлуп” заради огромната си територия и гъста населеност.

Той също така смята, че санкциите наложени от САЩ на Русия няма да попречат на потенциалния бизнес, защото използваната технология не е съвсем нова и е разработена още през миналия век, следователно няма да бъде предмет на ограничения.

Греста не успя да отговори на въпроса, дали инвеститорите трябва по някакъв начин да са в състояние да убедят правителството да отмени санкциите. Въпреки това, той отбеляза, че новото поколение руснаци може да направи разликата. До 10 години Русия ще преживее рязък скок на всички основни индустрии, задвижвани от иновациите, прогнозира главният оперативен директор. „Иновациите ще вкарат Русия в новия ренесанс”, каза той.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.