img

Русия ще лети до Луната с космически кораб „ГАГАРИН“

/
/
/
813 Views

ГагаринРоскосмос обяви, че вторият етап по избирането на име за новия руски космическо кораб е приключил, а „Гагарин“ е победител в публичното гласуване. При първия етап на гласуването руснаците изпращаха предложения до Роскосмос за името на новия космически кораб, като тогава бяха събрани около 6000 предложения. Във втория етап, потребителите на социалната мрежа ВКонтакте гласуваха в страницата на Роскосмос в анкета и определиха своите любими предложения.Обществено гласуване определи три варианта за името на новия руски космически кораб – „Гагарин“, „Вектор“ и „Федерация“, съобщава ТАСС.

В допитването са взели участие 35 хиляди души. Предложението „Гагарин“ е първенец с 10 389 гласа. На второ място е класирано името „Вектор“ с 4866 гласа, а на трето – „Федерация“ с 3604 гласа.

Журито на конкурса, председателствано от директора на „Роскосмос“ Игор Комаров, ще определи победителя на 11 януари 2016.
Малко се знае за новият руски космически кораб, но слуховете говорят, че той ще има много карбонови елементи и със сигурност ще се произвежда изцяло в Русия. Апаратът се състои от модул за многократно използване и двигателен отсек за еднократна употреба.

Дължината на кораба е 6 метра, а широчината, заедно със слънчевите батерии в разгърнато състояние – 14 метра. Стартовата маса при полети до Луната ще бъде около 20 тона, а при извеждане в ниска околоземна орбита-приблизително 14 тона. Екипажът на кораба ще бъде от 4 души, а при необходимост са възможни и напълно автоматизирани полети. Корабът ще замени вече съществуващите «Союз ТМА“ и «Прогрес М“. Предназначението му ще бъде да извършва полети с новата тежка ракета „Ангара“.

Очаква се първият тест да бъде през 2021 година, а първият пилотиран полет – през 2024 година. Новият космически кораб ще служи и за основа на обновената лунна програма на Русия, която обяви, че руснак ще стъпи на Луната през 2029 година.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.