img

Русия разработва собствен Интернет!

/
/
/
981 Views

СървъриКомпаниите от отбранителната промишленост в Русия ще бъдат свързани помежду си с подсигурена мрежа за комуникации, която ще позволи обмен на всякакъв вид информация, включително строго секретна, в реално време. Първоначално съществуващите линии за комуникация във всяка компания ще бъдат проверени. Едва след това ще започне инсталацията на новото оборудване. Според документите за обществената поръчка цялото оборудване и софтуер трябва да имат „необходимите средства за защита на информацията и противодействие на чуждестранно техническо разузнаване.

Създаването на единна защитена система може да обхване десетки или дори стотици дружества, на чиито персонал в момента е забранено да споделя документи по начина, по който го правят обикновените хора – по електронна поща или например да обсъжда работни въпроси по „Скайп“ (Skype). Всичко това забавя работата, защото служителите трябва да използват по-стари методи, като например да изпращат кореспонденцията си на хартиен носител чрез специална куриерска служба, да говорят по сигурна телефонна линия или да се срещат с хора лице в лице. Новата система цели да реши тези проблеми.

„Издигаме техническите възможности на ново равнище и създаваме единно защитено информационно пространство за цялата отбранителна промишленост на Русия. Създаването на тази система ще даде възможност на фирмите да се възползват от всички възможности на съвременните телекомуникационни технологии, както и да гарантират високо ниво на информационна сигурност“, каза Александър Калинин, директор на Отдела за иновативно развитие на отбранителната промишленост.

Според техническото задание новата система ще позволи на персонала на тайни обекти да използва ежедневни инструменти за общуване като електронна поща, аудио и видео конферентна връзка и платформа за съхранение на работни документи. Освен това, след като отбранителната промишленост се сдобие със свой собствен „Интернет“, инженерите ще могат да се възползват от мощни информационни и компютърни ресурси, като например Център за компютърно моделиране (суперкомпютър), който в момента се проектира в радио-инженерната корпорация „Вега“ в Москва.

Според публично достъпни документи за обществените поръчки на Министерството на промишлеността и търговията продуктът трябва да се приложи в 255 руски фирми от отбранителната промишленост през 2016 година. В информацията, разпространена до медиите, обаче се говори за над 1000 фирми. Тази разлика най-вероятно показва, че е замислено програмата да работи в продължение на няколко години.

Разработката на системата ще се финансира изцяло от федералния държавен бюджет, но сумата, която ще бъде похарчена, не е оповестена.

Важно изискване за „тайния Интернет“ е всичкият хардуер и софтуер да бъде произведен в Русия. Това ще предотврати „задни вратички“ – слабости в системата, умишлено създадени от чуждестранни производители, които впоследствие могат да бъдат използвани от разузнавателните служби на тези страни, за да получат достъп до секретна информация.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.